Чувствате ли се безсилни пред глада за сладолед? Можете ли да издържите да не си купите леденото удоволствие, когато сте на разходка и пред вас се появи сладоледена будка? Ако отговорът ви е не, то вие трябва да знаете, че не сте единствения, а по-скоро сте част от мнозинството пристрастени към сладоледа, пише gotvach.bg.
Американски учени, изследващи тази зависимост, споделят, че тя е почти толкова силна, колкото и пристрастяването към наркотиците. Мозъкът ни не може да спре да мисли за сладолед и иска още и още, също както наркозависимите търсят поредната доза.

Сладоледът ни носи върховна наслада не само с различните си перфектно комбинирани и балансирани вкусове, но също така действа и освежаващо и ободряващо на организма ни особено по време на летните горещини.

И това е интересно: Тученицата гарантира дълголетие - четете още на най-полезния сайт zdrave.to

Именно това е и причината ние да искаме да хапваме повече от него и да търсим и да се надяваме, че ще изпитаме отново блаженото усещане, което сме имали при предишното хапване на студения десерт или перфектния вкус от детството.

Високото съдържание на захар и мазнини въздейства силно върху мозъка и той чувства, че има нужда от своята награда.

Това всъщност изобщо не бива да бъде възприемано като награда, защото прекомерната му употреба вреди на телата ни и за съжаление все по-често съзираме по улиците затлъстели малчугани. Пристрастените към сладоледа вече дори не се наслаждават на вкуса и не го ядат с наслада, а по-скоро, защото са свикнали, че трябва и чувстват, че организмът им се нуждае от него.

Подобно самовнушение съвсем не е истина - ако се нуждаете от нещо разхлаждащо, можете да хапнете плод от хладилника, ако пък имате нужда от ободряване - изпийте чаша кафе!

Не се предавайте пред сладостта на цветните топки и хрупкавата вафличка или поне опитайте да не го правите прекомерно често.