Нови джаджи за разбиване на аларми пробват напоследък крадците. Сред широкия набор от техника най-популярният им инструмент е мечата лапа, с чиято помощ отварят заключени врати за секунди.
С устройство тип "тапа" пък се блокират алармите на колите. Тогава на помощ идва тирбушонът, който "вади" ключалката и крадецът тръгва с автомобила.

Тапата се използва и за удари по домовете. Тя се справя безпроблемно с най-масовите алармени системи. Вратата пък се отваря според патрона. Често се оказва, че най-добра работа върши обикновена отвертка. Тя е идеалният инструмент за отваряне на алуминиевата дограма на жилището, предава "Марица".

Разбира се, новите джаджи не са за апашите. Те се предпочитат от професионални крадци, които са готови да вложат инвестиции в скъпи инструменти. През последните години хит на пазара за автокражби е т.нар. тирбушон - устройство, с което се вади ключалката на колата.

Крадецът отваря вратата с меча лапа, монтира устройство, което предава данните на ключа на компютър, и оттам автомобилът се запалва. Според слуховете цените на черния пазар на джаджите вървят от 1500 до 10 000 лева. Още по-скъпи са устройствата за включване в бордовия компютър, като там тавана удрят инструментите за кражба на луксозни джипове. Джаджата, наричана тапа, пък действа, като заглушава сигнала на дистанционното за пускане на аларма.