Глад за офицери налегна войската, като дефицитът е най-голям за майори и подполковници, пише "Телеграф". Това стана ясно, след като министър Николай Ненчев докладва на депутатите от комисията по отбрана, че офицерският ни корпус е попълнен на около 80%.
Шефът на комисията о.р. ген. Михо Михов пък обяви, че недостигът на военнослужещи е почти колкото една дивизия. Според Милен Михов от Патриотичния фронт вакантните места за войници, сержанти и офицери общо са малко над 5000 и, за да бъдат попълнени, ще са необходими допълнително около 115 млн.лв. за заплати, осигуровки и униформи за тези хора, които да се отпуснат на военния бюджет. Такъв бил отговорът от МО на негово запитване.

Основната причина за кадровия вакуум във въоръжените сили е ниското заплащане. Възнагражденията в силовите ведомства и спецслужбите се изчисляват, като базата се умножава по коефициент, който е различен за всяко ведомство. Базата е еднаква за всички и се определя всяка година с държавния бюджет. Сега е 380 лв., каквато беше и преди 7 години.