Президентът на Русия Владимир Путин е одобрил идеята за разработване на икономическия доклад на т.нар. Столипински клуб и подготвянето на негова основа на „Стратегия за ръст“, пише „Коммерсант“, цитиран от "Фокус". Програмата трябва да бъде представена пред Икономическия съвет при президента не по-късно от четвъртото тримесечие.
Централен елемент на програмата на Столипинския клуб е „руския вариант на политиката на количествените облекчения“, „нарастване на паричното предлагане“ чрез промени в мандата на Централната банка и връщане към целевото снижаване на валутния курс съм реалния ефективен курс на рублата. Като втори етап на стимулирането на ръста Столипинския клуб предлага данъчна реформа с преход към предимно облагане на крайното потребление.

Тази концепция се смята за главна алтернатива на програмата на Центъра за стратегически разработки (ЦСР). През май ръководителят на ЦСР Алексей Кудрин оглави работната група на Икономическия съвет при президента, в който ще работят и част от неговите опоненти.