Американската компания за споделяне на превоз чрез мобилно приложение "Юбер" (Uber) от днес спира да работи в Унгария за неопределено време, тъй като влизат в сила нови правила за пътническия транспорт, съобщават световните агенции. Директорът за Унгария Золтан Фекете заяви неотдавна, че услугата има 160 000 ползватели и 1200 шофьори. Клиентите на "Юбер", регистрирани в Унгария, ще могат да използват услугата в чужбина.
Закон, приет през юни, позволява на властите да блокират уебсайтове като "Юбер" за период до една година, ако те продължат да работят без нужните разрешителни, след като бъдат глобени. Законодателството бе променено след натиск от компаниите за традиционни таксиметрови услуги и шофьори, които организираха редица протести, възпрепятствали трафика в Будапеща, припомня АП.

"Юбер" започва дейност в Унгария през ноември 2014 година и предлага цени, по-ниски от стандартните. Компанията посочва, че 40 процента от ползвателите на услугата в страната са туристи.

Преди година "Юбер" напусна българския пазар след решение на Комисията за защита на конкуренцията, според което услугата нелоялно конкурира таксиметровите фирми.

Подобни спорове има по целия свят, като от компанията отказват да поемат отговорност за друго, освен за предоставената от нея възможност за споделени пътувания. Обвиненията обаче са, че шофьорите в "Юбър" не плащат голяма част от дължимите данъци и такси при таксиметрова дейност.