Три месеца след като Апелативният съд в Милано потвърди 20-годишната присъда за международен наркотрафик на Евелин Банев, магистратите публикуваха мотивите за издаването ѝ. През юли 2013 г. Банев беше осъден на 20 г. затвор на първа инстанция от съда в Милано по т.нар. афера “Кокаинови крале”.
Присъдата беше потвърдена на втора инстанция от Апелативния съд в Милано година по-късно. Чрез адвокатите си Брендо обжалва пред Касационния съд в Рим. През септември 2015 г. върховните съдии отмениха присъдата на Брендо и я върнаха за доразглеждане в друга секция на Апелативния съд в Милано. Присъдите на останалите съдружници на Брендо от аферата “Кокаинови крале” обаче бяха изцяло потвърдени от Касационния съд, пише в свое разследване "24 часа".
 
На 21 март 2016 г. Апелативният съд на Милано потвърди 20 г.затвор за Брендо. Сега той може пак да обжалва пред Върховния съд в Рим чрез адвоката си Карло дала Ведова.
 
Ето каква е йерархията в организацията на Банев
 
Евелин Банев, известен още като Б или Брендо, е шеф и инициатор на организацията за международен трафик на кокаин и може да взема автономно оперативни решения и да издава заповеди на съдружниците си според нуждите на упражнявания от тях трафик. Става въпрос по-специално за Матей Митков Боев, Тинко Василев Гарев и Антонио Мелато. Банев финансира и надзирава всички операции за внос на наркотиците.
 
Така пише още в началото на мотивите за присъдата съдията докладчик Пиеро Гамакио. В 110-те ѝ страници той публикува откъси и от много телефонни разговори, подслушани между участниците в аферата. В тях не фигурира гласът на Банев, но за Дядото, както го наричат останалите, става въпрос често.
 
Съдията определя като “съучастници” както Матей Боев, така и Тинко Гарев - директните референти на Банев и връзката му с италианската част от организацията, и по-специално с Антонио Мелато, отговарящ за вноса на пратките и за логистиката. Фабио Кателан е основният сътрудник на Мелато в организирането на вноса на дрогата и също поддържа преки контакти с българите, а Лучо Кателан отговаря за набиране на скипърите и екипажа на лодките, с които дрогата се пренася от Латинска Америка.
 
В мотивите е подробно описано и функционирането на организацията за пренасяне на кокаин чрез овули (известна като групата на овулаторите - б.а). Става въпрос за “отчаяни хора”, наемани срещу шепа евро да поглъщат овули кокаин и да ги пренасят в стомасите си при полети от Латинска Америка до Европа. На върха на тази организация стои Радослав Георгиев Атанасов, известен като Ради.
 
Именно Радослав Атанасов, както и Антонио Мелато обаче са свидетелите, които на изслушването пред Апелативния съд в Милано на 21 март 2016 г. “закопават” с показанията си Банев. Техните показания доказват, че именно Евелин Банев е командвал трафика и че именно той стои зад Б, зад Шефа, или зад Дядото, за когото става дума многократно в разговорите.
 
Съдия Гамакио нарича в мотивите си българите “най-тъмните персонажи от групата” и, “както се разбира от многобройни телефонни разговори, хората с функцията на финансисти”. “Този Дядо или господин Б никога не е бил засечен директно в разговор, но съществуването му и ролята му над останалите в групата изплува много ясно от разговорите”, допълва съдията.
 
Той привежда серия от доказателства и телефонни разговори в защита на тезата си. За тях става въпрос и в мотивите на присъдата на първа инстанция на съдията Енрико Манци, за които “24 часа” писа подробно на 5.10.2013 г.
 
Новото в сегашните мотиви на Пиеро Гамакио са признанията пред Апелативния съд в Милано на двама бивши съратници на Брендо – Радослав Атанасов и Антонио Мелато, които на практика го закопават.
 
Антонио Мелато срещу Банев
 
Мелато играе първoстепенна роля в аферата, по която е съден, и това е първият сигурен елемент според съдия Гамакио за достоверността на показанията му в ролята на свидетел на процеса пред Апелативния съд в Милано.
 
Мелато отхвърля каквото и да е съмнение около това дали именно Банев се крие зад въпросния Дядо - подобни въпроси задава Касационният съд в решението си да отмени присъдата на Брендо от миналата година. С показанията си Мелато подчертава, че именно Банев е финансистът на операциите и на вноса на кокаин от организацията, на която е инициатор и шеф. Така Мелато потвърждава пред съда онова, което се разбира и от десетките телефонни разговори с Фабио Кателан.
 
“Парите ги слагаха ТЕ. А ТЕ са българите. Боев и Гарев имаха задачата чрез мен да организират тези пратки по лодки, които трябваше да разтоварват материала... Те пращаха куриери с пари или пък се занимаваха с банковите трансфери (като например при купуването в Санта Маргерита в Испания на къща за 500 000 евро). Още от първия момент обаче те дадоха да се разбере, че онзи, който плаща, е друг – наричаха го Дядото”.
 
На въпрос на прокурора към Мелато кой е Дядото, италианецът отговаря, че е Банев, но че е разбрал това след време. Мелато уточнява, че видял за пръв път Банев в Испания, но тогава не знаел кой е.
 
През 2010 г. Мелато го видял и в София на среща, на която трябвало да се реорганизира наркотрафикът след изскочилите трудности, а също и да се планират нови операции за внос на кокаин.
 
Съдията определя разказа на Мелато като последователен и вписващ се в общия контекст – а именно, че Банев е видна фигура в престъпния свят на страната си, но също така и публична личност, заради което не се излага никога директно – поради това няма и телефонни разговори с неговия глас. Цялата материална работа по трафика я поверява на Боев и на Гарев, който пък вербува и самия Мелато.
 
Италианецът разказва, че спечелил доверието на Банев, който му пращал и огромни суми пари – като например тези в Испания чрез куриери, а така също и в Хърватия, където Мелато живее. Там италианецът
 
получил 1,5 млн. евро
 
Той използвал парите за наемане на лодки. Сумата, необходима за гаранция на екипажа на лодките, била висока заради риска - 250 000 евро отишли за капитана и по 100 000 евро за всеки член на екипажа.
 
Според Мелато Банев имал винаги последната дума и по стратегията при транспортирането в открито море на дрогата. “При всички ситуации по време на тази операция той заповядваше, а другите изпълняваха.”
 
Мелато потвърждава и че е разбрал от Гарев, че паричните наличности на Банев се намират в Швейцария. Решаващо според съдията се оказва в случая, че думите на Мелато се потвърждават от декларациите на Атанасов.
 
Радослав Атанасов срещу Банев
 
Подобно на Мелато и за Радослав Атанасов, известен като Ради, е окончателно доказана лидерската роля, която е играл в престъпната група на т.нар. овулатори.
 
Въпреки тежката доказана вина като шеф на тази организация Ради още на първа инстанция се възползва от смекчаващи вината доказателства заради изключителното съдействие, което оказва по време на процеса. На практика той признава всичко, в което го обвиняват, и дава съгласие да сътрудничи за завършването на съдебното разследване. Атанасов получава 10 г. и 8 месеца затвор.
 
Според съдията свидетелството на Радослав Атанасов на процеса в Милано на 21 март 2016 г. може да се смята за много достоверно, така както е било сметнато и на процеса на първа инстанция. Атанасов говори за връзките си с Банев, но също и за кризата в отношенията си с Борислав Атанасов, известен като Бубу, с когото е извършвал наркотрафик.
 
Заедно с приятеля си Николай Силвио Йовчев Радослав Атанасов решил да се обърне към Банев: “Отидох в България и говорих с Евелин Банев”, свидетелства Ради. Тема на разговора е вносът на кокаин в Италия. “Той ми каза: Не, аз не правя нищо в Европа. Но ако ти намериш транспорт до Европа, аз мога да ти помогна в Латинска Америка.” След това Банев посъветвал Радослав Атанасов да си намери скипър и лодка. “Така е по-лесно и сигурно”, казал Брендо. Ради го попитал как и къде да намери, след което Брендо го запознал със съратника си Боев.
 
Радослав Атанасов и Боев се срещнали на летището в Милано, където Боев го насочил да си купи лодка в Сейнт Мартин на Карибите. Атанасов пратил свой приятел в Сейнт Мартин, след което Банев предложил да финансира операцията. Ради уточнява, че Банев платил 2 лодки по 150 000 евро всяка. От страна на Атанасов за сделката се погрижил Стоян Меченов. Според Атанасов в сделката Брендо инвестирал 1 млн. евро.
 
След това Радослав Атанасов се срещнал няколко пъти с Боев, но операцията се провалила, тъй като Брендо бил предупреден, че властите я надушили. Той посъветвал Ради да докара лодките в Европа, но без дрога.
 
За връзките между Ради и Брендо става ясно и от подслушан телефонен разговор на Борислав Атанасов (Бубу), който казва на свой събеседник как Ради “сега вече лиже задника на Б”.
 
В друг телефонен разговор пък Ради съветва своя човек Стоян Меченов да се обади на човека на Банев – Матей Боев. “Обади му се, защото Шефът иска да знае всичко - какво се случва, всички подробности.”
 
Финансите на Банев – в Швейцария
 
Съдията Гамакио пише, че Банев, въпреки изключителната си предпазливост, все пак оставил следи от лидерското си участие в международния наркотрафик. На 9 юли 2005 г. Банев е проверен на мадридското летище и задържан до 11 юли заради притежаването на фалшив паспорт заедно с други двама българи. Всичките пътували с унгарски паспорти. Единият от спътниците на Брендо – Йордан Захариев, през 2006 г. е задържан с 3500 кг дрога на плавателния съд Ocean Wing, а другият – Гено Атанасов Николов, вече бил арестуван във Венеция през 2000 г. с 2 кг хероин и бил осъден.
 
Според съдията Банев се ограничавал само до финансиране на операциите за внос на кокаин в Европа посредством доверения си Боев, който на процеса в Милано каза, че не познава Брендо.
 
При всеки случай на внос на кокаин операцията се съпътствала от купуване или наемане на две лодки и екипаж.
 
Според съдията Гамакио всички изнесени факти “окончателно потвърждават, че Евелин Банев и Дядото са един и същи човек. Това се потвърждава без никакво съмнение от двама свидетели, които са сътрудничили с Банев за крупни операции за наркотрафик. Те посочват и Матей Боев за доверения човек на Банев, а така също и как Банев е бил покриван в родината си.”
 
Съдията описва и доказателствата, че Банев разполага с финанси в Швейцария, което се потвърждава и от Мелато и Атанасов.
 
Това се вижда и от резултатите на международно разследване в Швейцария, според които Матей Боев и жена му Милена оперирали с банкова сметка на името на офшорното дружество Gill Holding Finace Sa., регистрирано в Панама. Въпросната сметка била отворена през юли 2006 г. и затворена през ноември 2007 г. във филиала на цюрихската банка Credit Suisse. Според признанията на доверената на Банев жена в банката Елена Бергоми тази сметка се водела формално на Боеви, но на практика била свързана с групировката на Банев.
 
От разследването ставало ясно и как Петър Колчев, адвокат на Банев, отседнал с дъщеря си Славея в цюрихския хотел “Монтана” на 21 ноември 2007 г. Няколко дни след това банковата сметка била закрита.
 
Швейцарските власти дават и друга полезна информация на италианските си колеги – че през юни 2006 г. Милена Боева в компанията на Ж. Н. е наела в банката касета, а през април 2007 г. отишла там с асистента си Тинко Гарев.
 
През юни 2006 г. пък семейство Боеви и някой си Ж. Н. се срещат с администратора на сметката в Цюрих. “Тук е необходимо да идентифицираме Ж. Н., който може да бъде Живко Николов, предполагаемият финансист на престъпната организация, ръководена от Банев.”
 
В мотивацията се уточнява, че през май 2011 г. швейцарската полиция претърсва Георги Караманлиев, у когото открива компютърни материали, собственост на Живко Николов, финансов консултант на Банев. В тези материали фигурира договор за кредит между Gill Holding & Finance Sa и Банев с Моника Добринова.


 
Италианският съдия припомня и как при арестуването му в Созопол на 16 май 2012 г. по искане на съда в Милано Банев е имал у себе си копие от превода на български на искането за международно разследване на прокуратурата от Милано от март 2008 г., документите от швейцарското разследване, свързани с разпита на Георги Димитров Караманлиев, и карта на света с отбелязани координати на корабите в Атлантика, както и бележки за лодките и капацитета им.