Наталия Гърнева от Горни Дъбник се обръща към медиите с необичайна молба. Преди 3 месеца майката на четири деца е разбрала, че има аневризма в мозъка. От там започва нейната борба със заболяването и финансовите измерения на лечението. Директната операция е изключително рискована, а сумата за поставяне на два стента в мозъка, е непосилна за жената. Тя проучва начините за получаване на всички финансови помощи, които държавата може да отпусне на човек в нейната ситуация. Отделно открива дарителска сметка, където благодетели могат да помогнат със сума по тяхна преценка.

След усилена борба, в която всяка минута е решаваща, г-жа Гърнева успява да набере средствата и се подлага на двете животоспасяващи интервенции, съобщава "Трафик". Резултатите са впечатляващи, но това не е всичко. Само няколко дни по-късно НЗОК гласува бюджет за емболизацията. Така сумите, които е внесла авансово за поставяне на стентовете, ще ѝ бъдат върнати от държавата. 

"Моля, спрете да ми изпращате пари! Аз вече нямам нужда от тях!“ , призовава многодетната майка.

Излишните около 16 000 лева иска да дари за лечение на деца в нужда. Сумата е съвкупност от остатъчните средства по дарителските сметки на жената, обединени с парите, които трябва да й бъдат върнати от НЗОК и други суми от държавни институции, които тепърва ще й бъдат превеждани.

"Благодарна съм, че получих помощ! Сега искам да бъда от другата страна! Искам аз да помогна! Нека всеки, който има нужда от средства за лечение за детето си, да се свърже с мен на Фейсбук профила ми - Наталия Стефкова Гърнева", с тези думи, възстановяващата се жена слага край на своя щастлив разказ и поставя уводни думи на нечий друг. 

Ето и премеждията, през които Наталия Гърнева е преминала, за да може днес, щастлива и здрава, да прегръща четирите си деца. 

„Аз съм Наталия Гърнева. Майка съм на четири деца. Когато бях в болница с най-малкото ми дете, получих силно главоболие и световъртеж. След направения скенер, за който заплатихме, се видя мозъчна аневризма базиларис и ме изпратиха на консултация в София. На 6.04.2016 г. постъпих в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, но аневризмата не подлежеше на класическа интервенция.

Проф. Романски ми каза, че рисковете са огромни и трябва да се направи емболизация, която струва 28 095 лв. Говорих с директора на болницата за отсрочка, защото това са много пари и получих разрешение. На 12.04 ми направиха ангиография и на нея се видя втора аневризма, за която също трябва да се заплатят 25 000 лв., понеже се налага поставяне на скъпоструващи консумативи. Моля НЗОК да преразгледа решението за финансиране, тъй като когато се получи мозъчният кръвоизлив, сумата може да достигне и до 100 000 лева за три последователни операции.“.

Това пише Наталия Гърнева преди почти два месеца в отворено писмо с надеждата нейният глас, както и този на „сестрите й по съдба“ Силвия Петрова и Анелия Иванова, най-после да бъде чут и консумативите за интервенции при артериовенозни малформации и мозъчни аневризми да се поемат изцяло от държавата.

Досега НЗОК е покривала 10 000 лева за консумативи, при нужни в пъти по-високи суми. Така всеки, имал нещастието да установи, че е с „бомба в главата“, както казва Наталия, е принуден да събира средства от приятели, роднини и в крайна сметка – непознати, за да гарантира живота си. „A аз, с две аневризми се чудих дали изобщо имам шанс. Децата ме питаха – мамо, колко ще живееш“, споделя Наталия.

Всичко това обаче е вече в миналото – двайсет дни след апела здравното министерство обяви, че отделя целеви 2 млн. лв. до края на годината за покриване на тези разходи.

Така Наталия се оказва с успешно направена втора интервенция и… с над 16 000 лева излишни пари. 

Част от средствата са от DMS-системата. Там с кампания за нея са събрани през еPay 1985 лв., през ОББ – 2559 лв., от SMS-и – 4055 лв., както и 22 абонамента по 2 лв. Общата сума е над 8600 лв.

В добавка, в дарителската сметка на Наталия има 3137,46 лв. Към тях фондът „Социална закрила“ към МТСП ще добави още 2000 лв. тъй като е одобрил тази сума да й бъде отпусната. Други 3000 лв. пък се връщат при многодетната майка от столичната „Св. Иван Рилски“ – болницата, в която са направени и двете й операции, тъй като преди да излезе решението на здравното министерство, жената внася авансово тази сума за втората си емболизация.

„Тези пари мисля да ги даря на две дечица. Всичките ще ги даря за лечение. Както на мен са ми помогнали, така и аз искам да помогна“, споделя Наталия.

Думите, които споменава най-често по време на разговора ни, са „благодарна съм“. С приоритет, тя изказва признателност към лекаря, направил ѝ двете операции – д-р Станимир Сираков от софийската болница „Св. Иван Рилски“. Той поема жената от самото начало, извършва емболизациите и е до нея през цялото време - морално и експертно. „Затова съм му много благодарна. Той е уникален доктор според мен“, казва Наталия и повтаря благодарността си към лекаря неколкократно.

Благодари и на Здравното министерство за реакцията. „Радвам се много, защото не съм само аз. Как плащат за сърдечните стентове, а за мозъчните имаше такъв голям проблем.. Но те се отзоваха. Не мога да облека чувствата си в думи. Ние написахме писмото на 6-ти юни и на 28-ми вече беше решено. От такова бързодействие и смели решения имаме нужда, за да бъдат спасени още човешки животи“, отбелязва тя за zdrave.net.

Въпреки своята лична победа, Наталия не се е опиянила от щастието. Насочила е мислите си към всички пациенти в нейното положение, които нямат пълна информация относно болестта, опциите за лечение, нито представа как се финансират процедурите. 

„Традицонната операция изисква много по-дълъг период по възстановяване. Докато при стентовете – слагат ти упойката, заспиваш и се събуждаш адекватен. Много малко хора знаят, повечето ги оперират. Важно е да се знаят иновациите в медицината. Има много хора с аневризми, които чакат и трябва да знаят, че вече има отпуснати 2 мил. лв за лечение.“, информира ни Наталия.