Проамерикански джихадисти отрязаха главата на 12-годишно палестинско момче, а каченото в интернет видео доведе до международен скандал, който САЩ много искат да потулят.
На видеозаписите се вижда как момчето го возят в червен пикап. Джихадистите го обвиняват, че подкрепя палестинската групировка „Йерусалимска бригада”, която се сражава на страната на правителството. След това питат момчето как иска да умре и то моли да го застрелят. Те му отговарят: „Нищо подобно, ние сме още по-лоши от ИД!” След това слагат момчето на пода на откритата карусерия, хваща го за перчема, бавно отрязва главата и я вдига с викове „Аллах акбар!”

От видеото става ясно, че разправата е в стил на ИД, извършена в Алепо от проамериканската групировка „Нур ал-Дин ал-Зинки”, считана за „умерена опозиция”. На тях САЩ им доставят оръжие, включително противолакетни комплекси TOW.

Държавният департамент веднага реагира на разгарящия се скандал. Прессекретарят Марк Тонер заяви пред журналистите: „Ако това се окаже истина и групировката е участвала... Ние ще направим пауза в оказването й на помощ. По-точно, въобще ще прекратим подкрепата за нея.”

От самата групировка „Нур ал-Дин ал-Зинки” заявили, че проклинат такива разправи, задържали са участниците и водят следствие. Сирийски активисти обаче твърдят, че видеото на екзекуцията е правено от командира на групировката в Алепо, а момчето е заклано от мъст за успехите на палестинската бригада в освобождаване на града.

Тази проамериканска групировка от „умерената опозиция” вече не веднъж е обвинявана за екзекуции и инквизиции от западни правозащитници.

В социалните мрежи разпространяват фотографии на джихадисти в щаба на групировката, които са направени много преди разправата с момчето. На тях се вижда неговият палач, а на стената виси флаг на ИД.

От палестинската бригада „Йерусалимска бригада” съобщили, че момчето произхожда от бедно семейство на палестински бежанци, живеещо в част на Алепо, контролирана от „умерените”.

В същото време привърженици на джихадистите твърдят в социалните мрежи, че момчето било войник в „Йерусалимската бригада”. Донякъде оправдават разправата дори западни медии. На страната на джихадистите застават дори и западни експерти. „Да се поставя „Нур ал-Дин ал-Зинки” редом с ИД и „ал-Нусра” е абсурдно. Това дори не се обсъжда” – написал в своята страница в социална мрежа водещият анализатор от вашингтонския Институт за Близкия Изток Чарлз Листър.

За бъркотията от мнения на западни експерти и журналисти относно закланото момче, много точно отбелязал професорът от бостънския Североизточен университет Макс Абрамс: „Ако мъжът вика „Аллах акбар!” и реже детски глави на Запад, той е терорист. Ако той прави това в Сирия, той е умерен въстаник” – написал професорът в Twitter.

В същото време самите джихадисти-главорези от групировката „Нур ар-Дин ал-Зинки” не преживяват тежко разправата над момчето. „Ние както и преди не знаем, може би щеше да е по-добре да го сварим” – написал в социалните мрежи джихадистът Башар Фандо.

Превод и редакция: БЛИЦ