Лесно чупливи нокти – това е един проблем, с който всяка жена иска да се пребори, за да изглеждат ръцете и идеално, а това е напълно възможно с лесно приготвените домашни рецепти. Първото желание на една жена е идеалната фигура, а второто може би е едни прекрасни нокти. Днес ще помогнем, като сбъднем второто желание на всички дами, като издадем няколко домашни трикове за заздравяване на ноктите.

Причини за лесно чупене на ноктите
Доста неща оказват неблагоприятно влияние и по специално върху ноктите на ръцете. Днес ние ще ви представим едни от главните фактори, които спомагат за бързото разцепване, чупене или изтъняване на ноктите. Ето ги и тях:

1. Хормонален дисбаланс – тук ключовата роля се играе от естрогена. Той е свързан с водната обмяна на организма и със задържането на течности в тялото. Когато нивата му са по-високи и водните нива се покачват Аналогично, когато са по ниски нивата на естрогена и нивата на течностите намаляват, а това е причина за дехидратация. Всичко това оказва неблагоприятно влияние върху ноктите и те стават лесно чупливи и видимо „сухи“.

2. Дефицит на нутриенти – това така добре познатите ни витамини С и Б12, белтъци, фолиева киселина и желязо. Всички тези вещества се грижат за здравината на ноктите. Когато в организма не попада достатъчно количество от тях ноктите стават по-лесно чупливи.

3. Липса на хигиена – с риск да станем банални, това е един от главните фактори, които оказват влияние. Неправилните грижи и липсата на хигиена са една добра среда за развитието на гъбични инфекции, а от там започват да се проявяват неблагоприятни симптоми, като един от тях са чупливите нокти.

4. Заболявания – при проблеми с черния дроб, сърцето или бъбреците също може да се прояви симптома лесно чупливи нокти.

5. Лекарства – приема на някои видове лекарства може да предизвика лесно чупена на ноктите.

6. Стрес – последен в списъка, но не и по важност това е стреса. Колкото е по-голям, токова повече се увеличава риска от лесното начупване на ноктите.

Симптоми при чупливи нокти
Промяна в цвета на нокътя – той може избледнее или да смени цвета си на сив, жълт или сив. Могат да се появят хоризонтални или вертикални черти върху него или пък да има бели точки по тях. Ноктите могат да се вдлъбнат, да се завият около върха на пръстите, изтъняват, цепят се, чупят се лесно и други. Всичко това може да бъде предотвратено с лесни домашни трикове.

Домашни рецепти за лесно чупливи нокти

1. Авокадо, сол, мед и жълтък – смесвате по супена лъжица от вътрешността на авокадото, което е намачкано на каша. Към него добавяте и същото количество домашен мед и един предварително разбит жълтък. Накрая завършвате с щипка сол. Разбърквате всичко добре, за да се получи хомогенна смес. Нея ще използвате за намазване на ноктите, като обхванете и кожата, която е в близост до тях. Дръжте сместа 30 минути и изплакнете.

2. За избелване на нокти ви трябва лайм – в чаша с гореща вода добавете сока от 1/2 лайм. Когато температурата на водата стане поносима натопете ноктите вътре и ги дръжте 10 минути. Прилагайте процедурата всяка вечер докато постигнете желаните резултати.

3. Зехтин и лимонов сок – нужна ви е само лъжица зехтин, която ще смесите с 3-4 капки от изцеден лимон. С този лек намазвате ноктите с помощта на малка четчица всяка вечер. Това ще ги заздрави и ще ги направи лъскави.

4. Желатин – в 1/2 чаша топла вода се слагат 2 супени лъжици желатин и се разбърква. Изчаквате да набъбне и слагате на котлона, за да заври. След свалянето изчаквате да изстине, но не напълно и потапяте ноктите вътре за 20 минути. Използвайте метода 2 пъти в седмицата.

5. Жълтък, пчелен восък и масло – сварете едно яйце, вземете твърдо сварения жълтък и ги смачкайте на кашичка. Към него прибавете 4 грама пчелен восък. Стопявате малко масло и го добавяте към другите съставки. Трябва да получите кашичка, мехлем, с който ще намазвате ноктите. След 10 минути изплаквате с топла вода.

6. Бира, ябълков оцет и зехтин – от тези 3 продукта смесвате равни количества и потапяте в течността ноктите за 15 минутки.

7. Жълтък, прясно мляко и мед – използват се два жълтъка, които се разбиват и към тях се добавя 10 грама мед и 1/4 чаша прясно мляко. От тази смес се нанася върху ноктите и се оставя да действа 10 минути, след което се изплаква.

8. Сок от портокал – изцедете пресен сок от няколко цитрусови плода. Накиснете ноктите в портокаловия сок за 10 минути. Фолиевата киселина в него ще ви помогне да заздравите ноктите си.

9. Лют червен пипер и крем за ръце – супена лъжица от крема ви за ръце се смесва с 1/2 супена лъжица лют червен пипер. Разбърквате и ако кашата, която получихте е много гъста добавете към нея много малко вода. С домашният мехлем намажете ноктите и оставете да действа около 15 минути, след което измийте.

10. Касис, пшенично брашно и сметана – супена лъжица намачкан касис се смесва със същото количество от пшеничното брашно. После се добавя и чаена лъжичка сметана. От сместа се нанася върху ноктите и след това се слагат памучни ръкавици. Свалят се след 2 часа и ръцете се измиват.

Източник:Билка.инфо