Тази статия е за морето и още нещо. В цял свят има летни курортни дестинации, които привличат като магнити хората с обратна сексуална ориентация. В съседна Гърция например това са островите Миконос и Лесбос - последният очевидно заради името и историята си е сборна точка на почитателките на поетесата Сафо.
Къде са местата, на които гей културата си дава срещи по нашето Черноморие? Постарахме се да отговорим на този въпрос с прагматична цел - да ориентираме заинтересованите и да предпазим останалите от изпадане в неловки ситуации, пише "Труд".

Известният търновски художник и зевзек Кольо Тихолов разказва следната история: „Пристигаме с жената с влака в Бургас. В градинката на гарата тя вижда обществена тоалетна и ми казва: „Трябва да се отбия, подръж, моля те, дамската ми чанта.“

Вземам аз чантата, премятам дългата дръжка през рамо и се шляя около сградата. В един момент отзад ме наближи мъж, палаво ме шляпна по дупето и ме подкани с намигване: „Хайде да ходим, мило...“
Откъде да знам, че въпросната тоалетна бургазлии наричат „Мъжка среща“ и е сборно място на ляво ориентираните.“

Преди години явка на обратните освен „Мъжка среща“ е била градската тоалетна на площад "Тройката". Тя обаче вече е архаизъм, тъй като е на много централно място и там често патрулират полицаи, които бдят за просяци и други противообществени прояви.

По принцип гей обществото в Бургас не обича показността. Обратните старателно прикриват ориентацията си и държат да останат анонимни. Затова в града днес няма известни заведения, за които се знае, че там се събират "онези, дето са на другия бряг".

При социализма нещата бяха още по-строги и хомосексуалните бяха преследвани от закона. Стари бургазлии още помнят най-прочутия гей от онова време с прякор Евата. Той демонстративно въртеше задни части и развяваше дълга коса по улиците около гарата.

Често патрулката се изравняваше с него на бавен ход, а милиционерите го закачаха:

- Ева, какво правиш?
- Проституирам, както виждате - отвръщаше невъзмутимо той, защото знаеше, че е изписал всички възможни обяснения в участъка и вече не представлява интерес.

Евата разказваше често истории с чувство за хумор и самоирония:
„Пътувам аз от София за Бургас с влака. В купето сме „смесена“ компания - трима мъже и аз, чудничко... И откъде се намери една тъпа к...ва, качи се в Стара Загора и развали работата.“

Навремето заведението "Спартакус", което се пръкна в зората на демокрацията, през 1993 г., отвори врати в ромския квартал "Комлука", набутано в някакви бивши складове. Като знак за това, че противно на очакванията, гейовете не виреят край морето, беше и фактът, че "Спартакус" хлопна кепенци само след няколко месеца.

Въпреки свенливостта им те все пак имат четири безотказни явки. Първата е в района на бившия "Адамов плаж" край Солниците. Там обикновено всички се пекат както ги е майка родила и има възможност не само за воайорство, а и за избор на нов партньор - по физическите данни, естествено, които точно на това място са в пълния си блясък.

Третото и четвъртото място, където се срещат "по-ниските чинове" на гейовете са две градинки - тази край гарата и край Старата поща. Там те често се уговарят директно за секс по квартири.

Самотни мъже със странно светещи погледи се забелязват понякога и по пейките в Морската градина.

Последната нашумяла история, но с травестит, хвърли в потрес моряшките среди на Бургас. Матрос, дошъл отдалече, правил секс с красива бургазлийка. Влюбил се и започнал да я търси. Тъй като не я открил, решил да играе вабанк. Отишъл в полицията, описал красавицата като изключителна жена, но се оплакал, че го е обрала - нещо, което било самата истина. Полицаите веднага схванали за кого говори и доколкото може тактично му обяснили, че става дума за известен местен... травестит.

През лятото гейове тузари пристигат на морето и обикалят скъпите заведения в курортите, ходят и на концерти на любимите си изпълнители, изобилстващи през този сезон.

В града се говори и за едно заведение, като за топло гнезденце на влюбени мъжаги. То също е останало в миналото, но не е ясно дали там са си давали срещи само хора с обратни наклонности. Така или иначе заведението просъществувало едва година и било затворено, след като на няколко пъти ченгетата от Първо РУП развалили рахата на посетителите му след сигнали на възмутени бургазлии.

Но частен клуб в центъра на града все пак работи и в него се събират само вътрешни хора. Гей общността през лятото се обогатява и с чужденци.

"Вървят, вървят и дават ляв мигач. Свиват към клуба и без много шум влизат вътре. В крайна сметка не дразнят никого, да правят каквото си щат", разкри комшия.