Турският президент Реджеп Таип Ердоган призова в телевизионно обръщение турския народ да запази спокойствие по отношение на ситуацията за Турция в момента. Речта му беше излъчена пряко в ефира на телевизия "Ал Арабия", предаде ТАСС.
Ердоган каза, че броят на арестуваните след опита за преврат в Турция военни и граждански лица е 13 156 души. Сред тях има 126 генерали.
Турският президент се зарече да изчисти всички държавни структури от привържениците на ислямиста Фетхуллах Гюлен, когото властите определиха като отговорен за организирането на метежа.

"Страната се избави от болестта и върви към оздравяване. Турската икономика запазва стабилността си и се развива. Очаква ни осъществяването на много нови и важни проекти", каза Ердоган. 

Междувременно стана ясно, че турските власти са задържали един от главните сподвижници на намиращия се в САЩ Фетхуллах Гюлен, обвиняван от тях за опита за военен преврат. Това заяви вчера пред репортери официален представител на турското президентство, цитиран от Ройтерс. Халис Ханджъ, определен като дясна ръка на духовника Гюлен, както изглежда е влязъл в Турция два дни преди неуспешния преврат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ!