Русия е сред страните, които оказаха най-голяма поддръжка на Турция по време на военния метеж. Това съобщи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.
Много страни отправиха послания в подкрепа на демокрацията в Турция. Русия е сред тези, които ни оказаха най-голяма подкрепа, заяви Чавушоглу в интервю по турския телевизионен канал NTV.
 
По думите му в момента на преврата в системата за сигурност имаше недостатъци. Дори и да сме имали само предположения за преврат, президентът трябваше да знае това от самото начало, съобщи РИА новости, цитирайки министъра.
 
Чавушоглу нарече случилото се урок за властта. Затова в близко бъдеще ще бъдат приети всички възможни мерки за предотвратяване на подобни инциденти. В тази връзка вече са анулирани повече от 10 500 паспорти на турски граждани и се планира да бъдат закрити повече от 1500 частни учебни заведения заради подозрения, че са свързани с Фетуллах Гюлен.
 
Властите обсъждат възможността да обнародват пакети документи на метежниците, в които са отразени плановете им за промяна на страната. Към този момент в рамките на масова чистка са отстранени от работа около 45 000 служащи от различни структури, арестувани са стотни военни, а също 200 съдии и прокурори.
 
На 16 юли през нощта в Турция беше направен опит за преврат. На сутринта властите в страната заявиха, че метежът е потушен, а отговорността за него беше прехвърлена на Фетуллах Гюлен. По последни данни по време на метежа са загинали над 290 души, като повече от 1000 са били ранени.
 
Превод и редакция: БЛИЦ