Около 5000 българи и чужденци са получили държавни отличия и награди в рамките само на година, установи допитване на „Монитор“ до институциите. Броят на удостоените се равнява на населението на градове като Созопол, Стражица и Чепеларе.
Като най-щедро в тази дейност изпъква МО. Оказва се, че Николай Ненчев е раздавал награди буквално на конвейер. През 2014 година силовото ведомство е наградило 2300 души с някой от общо шестте вида от почетните си знаци, с предмети като сувенирни ножове и бинокли, с кортици, грамоти и плакети.

Наградите са връчвани основно на участници в спасителни операции и в дейности в помощ на населението при бедствия, както и на ветерани от войните, а също и на чужди военнослужещи, обясниха от министерството. Преди години обаче с кортик при получаването на почетно офицерско звание се сдоби дори естрадната прима Лили Иванова. Най-високото отличие на МО всъщност е почетният знак „Свети Георги“, който се връчва на офицерите от войската.

Въпреки че през 2015 година удостоените са били близо два пъти по-малко отколкото през предходната година, за наградите министерството е броило 2400 лв. повече – общо 26 100 лв. 

През 2014 година МО е раздало суми на обща стойност 21 000 лв., а през 2015 година – 6556 лв., като почти цялата сума – 5056 лв. е отишла за военните в Белене. Поделили са си я 500 души, участвали в ликвидирането на последствията след взривовете във ВМЗ - Сопот до село Иганово, които са извършили сапьорско прочистване на близо 22 620 дка земеделски земи и на 2 640 дка от складовата база.

Общо 16 творци и общественици е наградил досега МС с почетен знак-огърлие и грамота „Свети Паисий Хилендарски“. Държавното отличие, което „Дондуков“ 1 връчва веднъж годишно от 2000 година насам е придружено от сумата 10 000 лв. В списъка с отличените досега са се наредили проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, чл.-кор. проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, проф. Васил Казанджиев. 

Митническата администрация награждава заслужилите си служители както с плакети и грамоти, така и със златни и сребърни почетни знаци. Според справка предоставена от МФ на „Монитор“, през 2014 година са връчени 15 златни и 12 сребърни, а през 2015 година съответно 31 и 24.

Местните власти също като държавната отличават общественици с принос за съответното населено място. Почетни граждани на София например за последните две години са станали 21 души. През 2015 година с най-голямото столично отличие са се окичили писателят Любомир Левчев и борецът Христо Мирянов. През 2014 година общинският съвет е наградил в Деня на София 17 септември куп легендарни български спортисти със званието. Футболните легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков посмъртно бяха обявени за почетни граждани на София, а наградите им бяха приети от съпругите им. По случай 100-годишнината на Спортен клуб „Левски” наградени бяха и легендарната състезателка по спортна стрелба Нонка Матова, председателят на БФХГ Илияна Раева-Сиракова, бившият гимнастик и ексгенерален секретар на федерацията по спортна гимнастика Васил Парушев, който от години живее в САЩ, управителят на тенис комплекса на „Левски“ в Борисовата градина Димитър Войнов и други сини величия.

Почетни граждани на София станаха и кап. Николай Василев Джамбазов - мореплавател, проф. Георги Чапкънов-Чапа и музикантите проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов, борецът Александър Томов, легендата на вдигането на тежести Янко Русев. Сред прославилите България по света личности с признание са и Силви Вартан и Райна Кабаиванска. Скулпторът и министър на културата Вежди Рашидов също получи званието „Почетен гражданин на София”.