Независимо от засилената активност на НАТО в Източна Европа многоборойни признаци сочат, че Алиансът е в „предсмъртно състояние”, но в ръководството на организацията предпочитат да не го забелязват. Това твърди Гален Карпентър в The National Interest в публикацията The NATO Alliance Is Terminally Ill.
Опитът за военен преврат потресе НАТО. Ако той беше успял, то сред членовете на Алианса би се оказала страна управляван от военна диктатура, се казва в публикацията. Организацията се позиционира като блок от просветени демокрации, затова САЩ и ключовите им съюзници в НАТО единодушно излязоха в подкрепа на Ердоган. Въпреки това позицията на турския президент предизвиква все повече въпроси от гледна точка на демокрацията, което поставя Алианса в неудобно положение, пише NI.

Освен това като преди остава открит въпросът: „Какво да правим с Русия?” От една страна се чуват гласове на източноевропейски държави и ръководството на Алианса, които считат, че демонстрацията на „слабост” може да предизвика „руска агресия”, от друга е позицията на големи европейски държави, които призовават да не се провокира Русия.

Например германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер нарече неотдавнашните учения на НАТО „контрапродуктивни” и посъветва лидерите на Алианса да избягват „дрънкане на оръжие” край руските граници. Консенсуса по отношение на агресивната политика по отношение на Русия нарушават Чехия, Унгария и отскоро Турция, която вече изгражда самостоятелни отношения с Русия, пише National Interest.

Най-голяма надвиснала опасност над блока, според NI, е изборът на президент в САЩ. И ако Хилъри Клинтън застъпва съхранението на status quo в отношенията с НАТО, то скептичната позиция на Тръмп може да стане онзи ключов сигнал, който ще стартира процеса на разрушаване на Алианса. Неговата администрация вероятно ще предприеме широки реформи, които ще станат „последният гвоздей, забит в ковчега на НАТО”.

Превод и редакция: БЛИЦ