Докато баварската столица утихва след преживения кошмар, следователите събират парченцата от пъзела, които да дадат отговор на въпроса как и защо се стигна до стрелбата, която отне живота на деветима младежи в Мюнхен.
Предполагаемият извършител - 18-годишният германец с ирански корени Давид Али Сонболи, е бил ученик, роден и израснал в Мюнхен.
При претърсването на стаята му в жилището, където е живеел с родителите си, не е намерено нищо, което да подсказва на следствието връзка с близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“. Сред вещите му обаче е намерена книга със заглавие "Амок в главата ми - защо учениците убиват". Дали обаче 18-годишното момче е имало проблеми в училище, все още не се съобщава. Открити са също и други материали, които насочват към заключението, че момчето може би е бил обсебено от темата за масови убийства. Дали обаче 18-годишното момче е имало проблеми в училище, все още не се съобщава.

От Прокуратурата в Мюнхен разкриха, че са налице индикации, че младият мъж е страдал от депресивно заболяване и е започнал медицинско лечение. Тази информация все още не е изцяло потвърдена, но се "вписва в картината", заяви говорителят Томас Щайнкраус-Кокс.

От полицията уточниха, че младежът също така не е имал „абсолютно никакво отношение към темата за бежанците“. Шефът на мюнхенската полиция Хубертос Андре заяви, че нападателят вероятно е бил повлиян от норвежкия масов убиец Андрерш Брейвик. Твърдението, че нападателят в баварската столица целенасочено е нападнал подрастващи, към момента се анализира. Прокуратурата разполага с доказателства, че той ги е подлъгал със съобщение във "Фейсбук", в което им обещава, че "ще ви купя каквото пожелаете, само да не е прекалено скъпо", е гласяла онлайн поканата, изпратена от него.

Според директора на баварската Служба за криминални разследвания Роберт Хаймбергер, Давид С. е използвал 9-мм оръжие, което очевидно е било незаконно. Откъде младежът е имал пистолет, все още не е ясно. Юридическо разрешение за притежаването му не е открито.

Колко пъти е стрелял не може да бъде уточнено, отбеляза Хаймбергер, допълвайки, че анализи на видеозаписи ще покажат дали стрелецът е бил опитен. В раницата му обаче са били открити общо 300 броя муниции.
Меджувременно стана ясно, че стрелецът, който в петък откри стрелба пред търговски център в баварската столица, се е самоубил пред очите на полицейските служители.
Пояснява се, че 18-годишният е имал контакт с полицейски патрул около 20.30 минути (местно време). Към онзи момент органите на реда не са били наясно нито как изглежда нападателят, нито дали е бил само един. При приближаването им към младежа той е извадил оръжие, насочил го е към главата си и е произвел изстрел.