Министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен заяви пред националния ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, че федералното правителство е обмисляло разполагане на военнослужещи от Бундесвера в Мюнхен.
"Докато степента на нападението не беше известна, специални подразделения на Бундесвера бяха приведени в готовност", разкри германският военен министър. За евентуалното им използване обаче компетентните полицейски органи сами е трябвало да решат, уточни Урсула фон дер Лайен. "Те наблюдават развитието на терористичната ситуация и знаят точно кога са достигнали границата си, или се нуждаят от специални умения, които притежава само Бундесверът", обясни министърът на отбраната на ФРГ. 

В Германия използването на армията за цели, различни от охраната на сигурността по националните граници, не се предвижда от законодателството на страната. В това отношение страната се различава значително от държави като Белгия или Франция, където при необходимост армията може да се използва за кризисни ситуации.