Разврат и мерзост - така културните чиновници в Перм и Москва описват ставащото в известния провинциален театър. В периода 2000 - 2010 година Пермският театър бе обявен за най-добрия извън руската столица. Министърът на културата на Пермския край Игор Гладнев уволни преди дни художествения директор на “Театр-театра” Борис Милграм за “разврат на сцената и създаване на дебили сред подрастващите”.

Това предизвика бурна реакция сред актьори и интелектуалци, които попиляха министъра във Фейсбук. Актьорът Михаил Чуднов дори обяви гладна стачка.

И министър Гладнев сам подаде оставка. Кои са скандалните постановки, в които Милграм е обвиняван за разврат и създаване на “идиоти” сред подрастващите?

На първо място това е спектакълът “Комуниканти”. Той показва руски депутат в “естествената си среда на обитание - сауната”. Там е обкръжен от голи проститутки. Всички актьори са чисто голи през цялото време. Има и допълнителен персонаж - милиционер и гастарбайтер - част от модерния руски елит, отбелязват ехидно руските медии.

Другият скандален спектакъл е “Синята стая”. В нея главните герои извършват полов акт под иконата на Богородица. А иконата е накичена с пресни цветя! Всички се занимават със секс, като преминават верижно от един партньор на друг.

Третият скандален спектакъл е “Бунт”, където са използване текстове на Пушкин и музиката на “Любэ”. И тук няма облечени актьори по сцената.

Директорът на Пермското художествено училище Георгий Сметанин смята, че в театъра на Милграм показват “мерзости, гнусотии и се подиграват с Русия”. “Освен това създават цяло едно ново поколение дебили”, категоричен е Сметанин.

В същотно време за спектаклите в Пермския театър винаги има опашки за билети.