Всички тютюневи изделия, заловени днес на Дунав мост в Русе, са от една марка и с надпис „DUTY FREE“ върху всяка от опаковките. Общата им стойност се изчислява 750 000 лева по цени на съдопроизводството. Това беше обявено на съвместна пресконференция днес с участието на всички правоохранителни институции.
Както БЛИЦ съобщи, опит за пренасяне през границата на 200 мастер бокса /2 млн. къса/ цигари без български акцизен бандерол беше предотвратен тази нощ на ГКПП-Дунав мост Русе – Гюргево от служители на Митница Русе. Задържан е товарен автомобил, пътуващ от България за Румъния.
 
Превозното средство е имало специално изграден тайник в предната стена на ремаркето, където са били укрити кашоните с контрабандни цигари. По документи камионът е пътувал празен.  „Установеното несъответствие в някои данни на придружаващите документи усъмнили митническите служители от „Пътни такси и разрешителни режими“ и те насочили шофьора към рентгеновата система за сканиране на превозното средство. 
 

При сканирането е забелязан необичаен уплътнен отсек в предната част на ремаркето”, обясни пред журналисти Венцислав Халаджов, началник на Митница Русе допълни, че при поглед отвътре товарната част изглеждала напълно празна в дълбочина, но разгръщането на покриващото платнище позволило да се види, че в тази тъмна част на ремаркето всъщност има натрупани кашони. Те били отделени с огромна метална пластина от останалата вътрешност на товарната зона, така че да се имитира дъно.
Веднага за случая е уведомен районният прокурор на Русе Яна Илиева и дежурен разследващ митнически инспектор. Образувано е дознание по описа на Митница Русе. 
 

Шофьорът на превозното средство, румънски гражданин, е задържан в следствения арест с прокурорска мярка за 72 часа. Работата по случая продължава със съдействието на ГД БОП, ОД МВР-Русе и Гранична полиция - Русе.
 

Разкритието беше оповестено на извънредна пресконференция днес с участието на Венцислав Халаджов- началник на Митница Русе, Яна Илиева - районен прокурор към Районна прокуратура Русе, Теодор Атанасов – директор на ОД на МВР – Русе, Димитър Чорбаджиев, началник на Гранична полиция Русе и представител на сектор „Борба с организираната престъпност”  Русе – Разград.
 
„Мерките, които предприема държавата за технически обезпечаване на граничните пунктове, както и продължаващото повишаване квалификацията на служителите вече дава резултат”, заяви още Венцислав Халаджов.
 


 Това е най-голямото количество задържани цигари в Русе за последните десет години, подчерта прокурор Илиева. За тази година това е втори подобен случай, разкрит от служители на Митница Русе. Преди около две месеца същото количество цигари беше разкрито и задържано на ГКПП-Силистра.  Общо около  4 500 000 къса цигари са задържани от Митница Русе от януари 2016 година до сега.