Предотвратен е незаконен внос на 22 тона черен дроб от Италия, съобщиха от МВР и Агенция „Митници”. При акцията на служители към Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари – ГДБОП, в който участват и служители на Агенция „Митници”, е задържана стоката, която трябвало да бъде унищожена по разпореждане на италианските власти.
Акцията се е провела на 21 юли. Задържани са 22 хиляди килограма замразен черен дроб от Италия, който е трябвало да бъде унищожен по разпореждане на италианските власти.
 
След сигнал на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ - МВР,  Центърът е осъществил взаимодействие с Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Национална полиция“, ОДМВР-Пловдив и Митница Пловдив.
 
Обявената за международно издирване товарна композиция, с британски регистрационен номер, натоварена със стоката, е открита на паркинг в близост до Митница Пловдив. Установен е и водачът на превозното средство - 56-годишен мъж, с българско и турско гражданство.
 
На 22 юли служители на Агенция „Митници“ и Българската агенция за безопасност на храните са предприели административни мерки по изземване и унищожаване на стоката в екарисаж.
 
За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Пловдив.