Почина скулпторът Маргарита Пуева. Напусна ни голямо име в българската скулптура, забележителен творец с оригинален стил и неподражаем авторски почерк, съобщиха от Съюза на българските художници.
Маргарита Пуева е родена през 1950 година. Тя е един от осемте носители на наградата "Хенри Мур" в света (1987), единствената българка. След получаване на наградата е поканена в престижния „Маргам парк”, където прави голяма скулптура от дъб „Жена с куче”.
 
Приета е във Великотърновския университет, специалност "Живопис", но афинитетът й е към скулптурата, като нейн преподавател е проф. Ненко Маров. Първото участие на Маргарита Пуева е в националната изложба в Габрово „Човекът и труда”, където представя своята дипломна работа – двете композиции „Момиче с лента” и „Момиче с обръч”. После с радост разбира, че и двете са откупени от Община Перник, отлети от бронз и монтирани в градския парк.
 
Маргарита Пуева е забелязана от единствения по онова време галерист Веселин Досев. В галерията му на ул. „Раковски” в София прави две самостоятелни представяния през 1987 и 1989 г. Освен участия във всички престижни национални прояви в България прави изложби и в чужбина. Взема участие в многобройни наши и чужди симпозиуми по скулптура.
 
През октомври 1989 г. нейната работа „Жена с птица” е представена на търг в известната акционна къща „Сотбис”. От 1990 г. живее и работи в Германия, където немските галерии „Кюн” и „Ер” излагат нейни произведения, които веднага се купуват, а тя се превръща в един от най-желаните художници на Запад.
 
През 2003 г. открива своя собствена галерия „Пуева” в Дюселдорф. Творбите й са излагани в повече от 20 страни по света и са притежание на много музеи и частни колекции, а участвайки в почти всички големи форуми за изящни изкуства, работите й са отличени с много международни награди. Наскоро издаде биографичната си книга „Поклон пред кралицата”.
 
Поклон пред светлта й памет!