Британската публицистка Линдсей Джърмън потвърди, че продължаващата намеса на Запада в работите на Близкия Изток доведе до възникване на терористични организации като ИД и кризите в много страни в региона, на първо място в Сирия, Ирак и Либия.
В публикацията в британския вестник The Guardian Джърмън отбеляза, че намесата на Запада в Близкоизточния регион не спря ИД, а дори спомогна за разгаряне на кризите и разширяване на зоните на тероризма.

Нахлуването през 2003 г. в Ирак под ръководството на САЩ доведе до формиране на терористичната организация, при това страни като Саудитска Арабия и Турция й оказват подкрепа и осигуряват нейното съществуване, пише публицистът.

Тя осъди двойните стандарти на Запада, които ясно проличаха миналата седмица в реакцията на международната общност при масовото убийство, извършено от силите на „международната коалиция” в селището Тохан северно от Манбидж, жертви на което станаха 120 мирни жители, основно жени и деца.

Джърмън отбелязва, че международната реакция на станалото в сирийското селище и последния терористичен акт в Ница във Франция е скандално различна. Вълна от съчувствие и скръб по отношение на 80-те жертви в Ница заляха социалните мрежи и медиите в света, докато в същото време реакция за 120 жертви в сирийското селище практически изобщо отсъстваше, констатира британската журналистка.

Превод и редакция: БЛИЦ