Учениците от 10 клас също да имат външно оценяване. Това е заложено в Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В момента национално външно оценяване има след 4-ти и 7-и клас. 
Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов представи държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обученията на учениците, предаде Дарик. Изпитването след десети клас се прави, защото по новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа - 8-10 клас и 11-12 клас. В десети клас учениците обикновено са на 16 години, възрастта, до която образованието е задължително по Конституция.

Изпити ще има и след 10 клас. Оценките обаче няма да влизат в дипломите, а чрез тях ще се дава възможност за кандидатстване в друго училище. Това е една промените в новия Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. 

"Голямата част от учениците са в средни училища и те ще се явят на национални външни оценявания, ще продължат в същото училище, в което са влезли и няма да има движение. Малка част от учениците ще променят своето училище и от средно ще отидат в профилирано, професионално, ако преценят, или ще сменят въобще профила си от обединено в друг вид училище", представи подробности по промените Диян Стаматов. 

Националното външно оценяване след 4-ти и 7-ми клас ще се прави по точкова система.

"Националното външно оценяване, което се провежда се измерва в точки. Ако ученикът реши да кандидатства в Математическа гимназия, тези точки се използват, но се използват и годишните му оценки, които се прехвърлят от оценки в точки, за да бъдат съпоставими. "Отличен 6" се прехвърля към 50 точки, "Много добър 5" към 39 точки, "Добър 4" към 26 точки, "Среден 3" към 15 точки. Това е за годишната оценка в 4-ти и 7-ми клас", поясни зам.-министърът. 

"Най-важното за всички в системата е ученикът да бъде ограмотен", заяви още Стаматов.

"За цялото ни общество е важно да няма ранно отпадане на ученици, защото един малко грамотен човек е много по-добър от невлезлия в училище човек. За тях се дава тази възможност. Макар образованието да е задължително, то не може да бъде насилствено", заяви той.

Зам.-министърът обясни, че не само в първи, но и във втори и трети клас децата няма да имат оценки. В свидетелствата им за завършване ще пише "отлично", "много добро", "добро", "задоволително", "незадоволително" или "слабо". Какъвто и да е резултатът в началното образование, клас няма да се повтаря.