И бившият премиер Жан Виденов бе припознат от социалистите в Търново като подходяща кандидатура на левицата за президентските избори. Неговата номинация ще бъде предложена на националното ръководство, заедно с имената на Илияна Йотова, Корнелия Нинова, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Румен Гечев, реши общинската конференция на БСП в събота.
"Жан Виденов е единственият премиер, който обиден се прибра в Пловдив и още живее в панелното си жилище. Нека погледнем колко от нашите лидери са олигарси, а проповядват социализъм", каза вносителят на предложението за Виденов - Михаил Михалев, който бе успял да събере над 20 подписа за гласуване на номинацията, съобщи „24 часа”.
 
Търновските социалисти прегласуваха първочаналното решение да изпратят в София само 4 имена и гласуваха ан-блок всички предложени. Конференцията бе категорична в номинацията си за вицепрезидент и с мнозинство предлага депутата Петър Кънев. Мотивът - шефът на икономическата комисия в 43-тия парламент бил поливалентен и можел да даде добавена стойност в по-широк кръг избиратели.
 
"Наблюденията ми са, че хората са максимално мотивирани да извадят най-достойните имена, които могат да съберат максимално широка подкрепа. Разбира се, че в част от конференциите могат да се видят имена, които предизвикват определени съмнения и спорове, но в крайна сметка крайното решение, ще бъде взето от Националния съвет, но предстоят и преговори с АБВ и нашите потенциални бъдещи партньори на база на вътрешнопартийното допитване в БСП", каза членът на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Весела Лечева, която присъства на форума.
 
Според нея, ще се търси онази президентска двойка, която може да събере максимално подкрепа не само от левите, а от всички недоволни от досегашния модел на управление.
 
Въпреки предварителните очаквания на Събора на Бузлуджа на 30 юли БСП няма да оповести своята кандидат-президентска двойка. Срокът бил 30 август, каза Лечева.