„През есента на тази година страната ни ще има първата изградена междусистемна газова връзка – тази с Румъния“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която заедно с румънския министър на енергетиката Виктор Влад Григореску провери хода на изграждане на участъка под река Дунав от интерконектора. На посещението на площадката в град Мартен, област Русе бе представена техниката на австрийската компания Хабау, която работи по основния и по резервния газопровод. 
„Всички дейности се изпълняват по график,благодарение на добрата координация между газопреносните оператори на България и Румъния – „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“, подчерта министър Петкова. По думите й с изграждането на интерконектора България-Румъния ще се осигури възможност за диверсификация на източниците и маршрутите за доставки на природен газ. Междусистемната свързаност между България и съседните страни ще изпълни един от основните приоритети на Европейския енергиен съюз. Румънският министър Григореску заяви, че завършването на проекта не е лесно, но изрази увереност, че графикът ще бъде спазен. 

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година „Булгартрансгаз“ ЕАД и "Трансгаз" С.А.“ подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.