The Wall Street Journal публикува материала на Адам Ентус и Гордън Луболд Russian Strikes on Remote Syria Garrison Alarm U.S., в който дава подробности за авиоудара, нанесен на 17 юни от руската авиация по лагер край селището Ат Танф на сирийско-йорданската граница. Той е използван активно от американски и британски спецназ, но предния ден британците го напуснали. Всъщност това е случката, раздухана до небето вчера от FOX News, за която информира и БЛИЦ. ледва текстът:
Ето любопитните подробности от The Wall Street Journal:
Според добре информиран източник в Пентагона, на 16 юни група от около 20 британци напуснала лагера за подготовка на умерената сирийска опозиция за по-малко от 24 часа преди това разузнаването на САЩ проследило руски самолет, който летял към гарнизона на въстаниците, разположен край йорданската граница. Самолетът нанесъл ракетно-бомбен удар по лагера на опозицията в селището Ат Танф.

След този първи удар офицерите от щаба на предното базиране на Централното командване на въоръжените сили на САЩ в авиобаза „Ал Удейд” в Катар съобщили координатите на лагера на умерената опозиция в щаба на руската групировка в Сирия в авиобаза Хмеймим. По извънредната връзка американците призовали бомбените удари да бъдат прекратени. Американските офицери казали на руски, че гарнизонът е част от кампанията на САЩ против „Ислямска държава” и не трябва да бъде атакуван.

Около 90 минути след оповестяването, американската авиация, кръжаща наблизо, наблюдавала как руските самолети започнали втората вълна от удари по гарнизона.

Американските пилоти пробвали да влязат във връзка с руските летци, ползвайки честотите за извънредни случаи, съгласувани между правителствата на САЩ и Русия. Руските пилоти не отговорили.

После американците съобщили, че при авиоудара са убити четирима сирийски опозиционери. Пентагонът поискал обяснение за случая.

Руското военно командване съобщило на своите американски колеги, че ударът е нанесен преднамерено, като руските пилоти мислели, че лагерът е територия на терористите от ИД.

Американците отхвърлили тези обяснения с аргумента, че руските пилоти прекрасно можели да видят отгоре уникалния способ за идентифициране „свой-чужд” – върху полевите укрепления от пясък, с които е обграден лагерът, имало характерни надписи за полевите военни лагери на САЩ и Великобритания в този регион.

Руснаците после съобщили на американците, че щабът на руската групировка в Сирия в авиобазата в Хмеймим нямал възможност да отмени удара, тъй като Централното командване на въоръжените сили на САЩ в Катар не e предало точните географски координати на лагера.

Отговорността за опасността военни от международната коалиция да попаднат в зоната на военните действия на Русия в Сирия пада единственото на тяхното военно ръководство. Това обяви говорителят на руското Министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Той коментира публикацията във вестник „Уол стрийт джърнъл“, че руската авиация е нанесла удари по секретна база на американски и британски войски в селището Ат-Танф на границата с Йордания.

“Отговорността, че военни от действащите в Сирия специалните подразделения на страните от коалицията срещу „Ислямска държава“ могат да бъдат застрашени от действията на руската авиация пада изключително на тяхното военно ръководство. Ние постоянно и по всички достъпни канали призоваваме нашите партньори да предоставят информация за местоположението на подконтролните им отряди на „умерената опозиция“, заяви той.

Превод и редакция: БЛИЦ