Съсед на убиеца от Мюнхен разпознал 18-годишния стрелец, който уби 9 души, рани 16 и се самоуби в търговски център в Мюнхен. Очевидец на атаката снимал с телефона си нападателя и между двамата дори се завързва разговор.
Клипът бе излъчен от всички телевизии и съседът разпознал в нападателя 18-годишния германец от ирански произход. „Той живееше точно до мен, не се познавахме наистина, само се разминавахме. Но един от приятелите ми е бил в един клас с него. И той го разпозна също. Каза, че е бил спокоен тип”, цитира свидетеля вестник „Билд”.

И двамата младежи са се обадили в полицията веднага, след като са видели клипа. Сутринта полицията е обискирала жилището на нападателя. Баща му е отведен за разпит. Проучва се и компютъра на младия мъж. Според „Фокус” американските спецслужби изхождат от атака, причинена в амок. Иранците са шиити, а „Ислямска държава” и „Ал Кайда” са сунитски терористични организации.

Това засега прави по-вероятна версията за атака в амок, съобщава представител на тайните служби на САЩ пред Ройтерс. Извънредната ситуация в Мюнхен бе отменена тази сутрин, хората имат право да се движат свободно, транспортът е възстановен и върви нормално. В Германия днес знамената ще бъдат свалени наполовина в знак на траур за жертвите. В канцлерството в Берлин заседава извънредно правителството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТЕРОРА В МЮНХЕН!