За никого вече не е тайна, че манията по здравословното хранене завладя света. И докато все повече пазари предлагат всякакви вегетариански и веган хранителни продукти, ентусиасти от цял свят решиха да се насочат в друга посока, разнообразявайки здравословната трапеза с ястия от щурци, скакалци и червеи.

Сред тях е и нашенката Кремена – млада жена, готова да експериментира с храната, която не се интересува от предубежденията на околните. Авантюристичната девойка отглежда екзотични домашни любимци, които са подходящи за похапване. С тях Креми приготвя и доста нестандартни, но пък много полезни десерти, салати, хапки и най-различни основни ястия, пише gotvach.bg.

Приготвила съм два вида сурови бонбони и шоколадов мус с щурци. Допълнително съм използвала и други насекоми, за да ги украся, разказва младата българка пред Нова телевизия и с гордост показва нестандартните си блюда, които въпреки странния си състав изглеждат изключително примамливо.

Креми разкрива, че половин година е отглеждала щурци, а понякога си е деляла с тях вечерите и обедите си. Тя смята, че храненето с насекоми на първо място е здравословно. Именно затова и прибягва до него.

За мен е от изключителна важност да знам, че приемам стойностни източници на протеин и въглехидрати. Множество проучвания и доклади са доказали, че насекомите са по-добрата алтернатива на месото. В тях не присъстват хормони и антибиотици. Освен това са безопасни за консумация, разказва младата жена, която с най-голямо удоволствие приготвя протеинови шейкове и палачинки с брашнени червеи и щурци.

И въпреки че близо два милиона от хората по цял редовно включат в диетата си насекоми, в Европа, Австралия и Северна Америка бизнесът с този вид храна тепърва започва да се разраства.

Пържени насекоми

Трябва да се отбележи обаче, че поставяйки насекоми на трапезата си, ние се грижим не само за собственото си благо, но и за това на околната ни среда.

Те изискват много по-малко вода, храна и площ, отколкото другите животни, отглеждани за месо, категорична е Кремена.