Никой не иска да учи за тапицер по дуалната форма, въпреки че още на входа на професионалната гимназия му е гарантиран договор и работа на заплата успоредно с обучението през последните две години. Това показва излязлото трето класиране в паралелките с прием след 7 клас в Пловдив.
От тази есен в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" трябваше да стартира обучение по новата форма, което се случва за първи път в страната по държавния прием извън проекти. 25 са вакантните места обаче към момента, което е почти цялата паралелка, въпреки масираната агитация на директора Костадин Костадинов, съобщи „Марица”.
 
От училището и инспектората си обясняват липсата на интерес с това, че новата форма е още непозната и към нея се подхожда предпазливо. РИО обаче няма да закрива паралелката и ще даде възможност до последно да се наберат кандидати, тъй като дуалното обучение е иновативна за страната форма, която осигурява практическо обучение и големи шансове за намиране на работно място.
 
Общо в 33 професии и профили с прием след 7. клас все още има незаети бройки. Оттук нататък директорите ще ги обявяват в сайта на инспектората, който досега правеше централизирано класиране. До 5 септември школските шефове имат възможност да убедят още потенциални ученици да се запишат, като ги класират по низходящ бал. След това инспекторатът ще провери удостоверенията за завършен 7. клас на приетите, за да се види дали са спазени правилата.