Вече е ясно и на България, и на цяла Европа, че всеки инцидент се смята от хората за атентат. "Ислямска държава" постигна основната си цел - да всява страх в обществото. Това заяви специално за БЛИЦ бившият военен министър Николай Цонев.
Потърсихме го за коментар относно вчерашната кървава драма в Мюнхен, при която младеж от ирански произход уби 10 души в търговски център и рани десетки.

"България и цяла Европа трябва да вземем сериозни мерки този процес да бъде успокоен и да бъде прекъсната тази серия от атентати. Основното, което трябва да се направи, е да се вземат нужните превантивни мерки и потенциалните извършители на атентати да бъдат неутрализирани и хората да живеят спокойно", посочи Цонев.

На въпрос на БЛИЦ каква е ролята на канцлера Ангела Меркел за атаката в Мюнхен и дали тя има вина за навлизането на терористи в Европа, лидерът на партия "Нова алтернатива" отговори: Меркел се изказа съвсем хуманно още в началото на бежанския поток и това й изигра лоша шега. Сега всички хора, които се страхуват от атентати, я смятат за враг, защото тя е допуснала това да се случи. Но с управлението на службите за сигурност и създаването на публично усещане за сигурност в германския народ, атаките към нея ще намалеят.

"Който и друг да беше казал, че бежанците са наши братя и сестри той също щеше да бъде обявен за виновен", допълни Цонев.

Той коментира и факта, че стрелбата в Мюнхен се случва на публично място с голям брой хора. "Има големи пропуски в сигурността. Щом има вадене на оръжие на място, където има много хора, при всички случаи това е пропуск на сигурността. Този случай е подобен на този в Ница. Там не беше проверен камионът, шофьорът казал, че кара сладолед и униформените го пуснали. За мен това е несериозно отношение. Може би някои експерти са прави, че след напрежението около европейското първенство има отпускане в службите за сигурност", завърши Николай Цонев.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА ТЕРОРА В МЮНХЕН!