Ранният сблъсък с технологиите дори може да бъде вреден, тъй като води до по-ниски резултати на тестове, предупреждава obekti.bg, цитирайки Live Science. Така колкото и да се надяват на обратното някои родители, играта на смартфони няма да направи 3-годишните дечица по-умни.
Всъщност резултати от ново проучване показват точно обраното - децата, които играят необразователни игри на смартфони и таблети дори получават по-ниски резултати на устните тестове в сравнение с онези, които използват чувствителните на допир екрани за други неща като натискане на бутоните или гледането на образователни програми.

"Установихме, че играчка номер едно, която родителите дават на своите деца е смартфонът", казва д-р Рут Миланаик от Медицинския център за деца "Коен" в Ню Йорк. 

"Направо е стряскащо как родителите заменят книгите и обикновените бебешки играчки с умните телефони".

Успоредно с това Американската педиатрична академия обяви, че не препоръчва на деца под 2 годинки да се дават електронни джажди, тъй като те могат да имат отрицателен ефект върху развитието на малчуганите и че няма доказателство за тяхната образователна полза.

"Технологиите никога няма да заменят общуването между родител и дете. Най-добрият начин да стимулирате ученето у едно дете е просто да си говорите с него", категорична е д-р Миланаик.