Ужасяващо много време ще отнеме на България да заприлича на богатите държави от ЕС. Всъщност става дума за векове, твърди анализ на Българската стопанска камара (БСК). За да достигнем европейската производителност на труда, ще ни трябват между 67 и 311 години. А по показателя брутен вътрешен продукт на човек от населението ще се изравним със златната европейска среда след 90 до 233 години, пресмятат авторите на проучването. Изчисленията са правени при допускане, че България ще се развива с досегашните темпове, а за икономиката на ЕС са заложени три варианта - замръзване, ръст с по 0.5% годишно и ръст с по 1% годишно. Именно при последния вариант излиза, че икономическото сближаване може да отнеме на страната ни 2-3 века, пише "Сега".
Анализът прави специален паралел между България и Румъния и Словакия - две сродни държави от Източна Европа, млади членки на ЕС също като нас. Оказва се, че дори и тях няма да настигнем скоро и още по-лошо, дистанцията с тях се увеличава. През 2007 г., когато България и Румъния влязоха в клуба на богатите, нашият БВП на глава от населението е бил 4900 евро, румънският 6100 евро, а словашкият - 11 900 евро.

През 2015 г. резултатите на трите страни са съответно 5700, 7200 и 14 000 евро, което означава, че Румъния и Словакия са се придвижили с еднакви темпове, а ние леко сме изостанали от тях. Още по-отчетливи са тенденциите, ако се проследи как се променя БВП на човек от населението, като се отчете покупателната способност. В България този показател се е покачил доста слабо. През 2007 г. той е бил 42% от средния БВП за ЕС, а през 2015 - 46 на сто. Сега вижте отскока на Румъния - преди 9 години тя е отчитала 41% (по-лош резултат от нашия), а миналата година вече е достигнала 57% от средното за ЕС. Колкото до Словакия, тя изглежда недостижима със 77 процента.

От БСК открояват и други особености на българското развитие - цените. Оказва се, че телевизори, смартфони, компютри у нас са скъпи почти колкото в останалия ЕС - цените им са само с 8% под средните за общността. Леките коли, дрехите и обувките също доста бързо доближават европейското равнище - те са с около 20-22 % под него. И храната ни е относително скъпа - цените са само с трийсетина процента по-ниски от средните за ЕС. По-евтини в сравнителен план са мебели и обзавеждане, транспорт, ток, газ - цените им са с около 50% под средните за Евросъюза. Авторите на изследването изтъкват още една аномалия - заплатите у нас се качват по-бързо от производителността на труда. Доходите на българите през 2007 г. са били 32% от БВП на страната, а сега гонят 41%, докато в Румъния делът на доходите е намалял от 36.8% от БВП на 32.3 на сто.

В същото време от 2010 г. насам румънците са вдигнали своята производителност за 1 отработен час с 23%, а в България увеличението е почти двойно по-малко - с 12.8%. България ще достигне средноевропейското ниво на БВП на човек от населението след не по-малко от 10 поколения, а за изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения (при 1% ръст на БВП на ЕС). В същото време за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП е достатъчно по-малко от едно поколение, като за едно поколение се приемат 25 години. Производителността на труда у нас нараства с много по-малки темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя "доходи като част от БВП" България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че "изяждаме" в аванс потенциалния си БВП!