Синът на известния асеновградски бизнесмен Захари Басамаков е бил арестуван днес, след като е стрелял по ченгета, разбра БЛИЦ от свои източници. Димитър Басамаков, на 50 години, е имал проблеми от известно време и е бил опасен за себе си и за околните.
Полицаите са имали информация, че той разполага с незаконно оръжие, затова са подходили по специален начин и много внимателно при посещението в дома на сина на известния бизнесмен в Асеновград, за да не се стигне до жертви и пострадали като при трагедията в Лясковец.
 
Арестуваният е извадил първоначално нож и се опитал да нападне ченгетата, а след това с пистолет е възпроизвел един изстрел срещу тях.
 
За щастие този път няма ранени или жертви.
 
Униформените са посетили Димитър, за да го приведат в психиатрично лечебно заведени, но той оказал отпор. В момента той е настанен в такова лечебно заведение и е под охрана.
 
Установено е, че пистолетът е незаконен. При претърсване в дома му са намерени наркотици, патрони, арбалет, харпун и други оръжия. Престои Окръжна прокуратура утре да повдигне обвинение на сина на бизнесмена.
 
Бащата Захари Басамаков е бивш директор и един от основателите на предприятие „Асенова крепост”. Още през 2000 година срещу него имаше обвинителен акт, че е нанесъл щети на "Асенова крепост" за 300 млн. лв. Старият Басамаков, който е един от номенклатурчиците в града, беше с три повдигнати обвинения за безстопанственост. Синът му Димитър има криминални прояви, научи БЛИЦ от разследващи.
 
Димитър Басамаков е разведен и от известно време употребява алкохол и наркотици в големи количества. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ