Русия ще получи нечувани и невиждани преференции, ако се откаже от подкрепата за президента на Сирия Башар Асад.Това ще ѝ позволи да придобие такова влияние, което не е имал дори и Съветският съюз, заяви министърът на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр.
В интервю за изданието Politico министърът предложи сирийският въпрос да бъде решен колкото се може по-скоро. Той отбеляза, че е осведомен за желанието на руското ръководство да укрепи влиянието си в Близкия Изток. При това политикът изрази убеждение, че „дните на Асад са преброени”.
 
„Готови сме да дадем на Русия част от Близкия Изток, която ще я направи значително по-силна от Съветския съюз”, каза ал Джубейр.
 
В частност, кралството иска да отвори за Русия достъпа до пазарите на страните-членки на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив и пазара за инвестиции, надминаващ по обем китайския.
 
Съвета за сътрудничество е регионална закрита организация, в която влизат богатите на петрол страни от Близкия изток: Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия.
 
По-рано президентът на Сирия Башар Асад заяви, че войната в страната против терористите може да бъде спечелена през идните няколко месеца. Той отбеляза, че ситуацията е била променена към по-добро благодарение на помощта на Русия.