Япония винаги е била синоним на високите технологии. Технологичният принос на тази страна към света е значителен – от VHS касетите до компактния диск и портативния CD плейър, пише digital.bg.
В ерата на смартфоните обаче нещата се промениха и много японски технологични корпорации изостанаха от технологичните лидери и едва ли някой днес свързва Япония със смартфона.
 
Въпреки това, от Phone Arena са на мнение, че производителите на смартфони има какво да научат от японските компании.
 
1. Японците са практични хора и разбират, че всеки прави грешки. С други думи, на всеки може да му се случи да изтърве смартфона си в локва, или в басейн. Ето защо по-голямата част от смартфоните, които се продават в Япония са прахо- и водоустойчиви.
 
2. Въпреки че тенденцията е да се произвеждат все по-тънки устройства, в Япония дебелината на устройствата изобщо не е решаващ фактор за това дали едно устройство ще се купува или не. Японците очевидно са практични хора, тъй като предпочитат да инвестират в по-големи батерии, а не в по-тънки джаджи.
 
3. Много модели Android устройства днес имат Quad HD дисплеи (1440 х 2560 пиксела), реалността обаче е, че за повечето хора разликата между 1080p и 1440p резолюция е невидима. Освен това 1080p дисплеите обикновено изискват повече процесорна мощ и батерия, за да функционират.
 
4. Вероятно сте чували, че синята светлина, излъчвана от екрана има пагубен ефект върху съня. Ето защо много японски смартфони поддържат 'Relax Auto' режим на дисплея. Режимът е достатъчно умен, за да определи кога е най-вероятно да заспите и да започне автоматично да намалява синята светлина, излъчвана от дисплея. Процесът е напълно автоматизиран и нямате нужда от допълнителни приложения.
 
5. Днес всички искаме смартфонът ни да има минимална рамка от двете страни на дисплея си, защото този дизайн изглежда много по-привлекателно. Но ефективните проекти с минимални рамки не са изобретение на Samsung или LG, а по-скоро на японските компании като Sharp и тяхната „EDGEST“ философия за дизайна, което позволи на Sharp да побере по-големи дисплеи в относително малки форми.