Турският пилот сам е взел решение да свали руския Су-24, заяви в интервю за Sputnik заместник председателят на управляваща в Турция Партия на справедливостта и развитието и депутат от парламента Ясин Актай, предава РИА Новости. Той отбелязва, намеквайки за заговор, че окоро ситуацията със сваления руски самолет е имало моменти, които били неразбираеми и за Турция.
"Нарушаването на въздушното пространство в продължение на 17 секунди  и повторението на подобни нарушения, разбира се са недопустими. Но да оставим това настрана. Решението да бъде свален самолета е взето във въздуха. Това решение приема пилотът, ръководейки се от правилата за използване на сила”, обяснява Актай.
Той подчертава, че пилотът е можело да не сваля самолета, който е "нарушил въздушното пространство за кратко време и е имал намерение да го напусне".

"Унищожаването на руския самолет, който както е било ясно, вече е напускал въздушното пространство, предизвиква въпроси", добавя турският депутат.  По неговите думи Турция е защитавала действията на своя пилот „за да не подложи на съмнение нашите правила за използване на сила".

"В крайна сметка Турция и Русия решиха проблема и слава Богу. Но ако тези съобщения за задържането на пилотите, свалили Су-24, се потвърдят, то това ще способства за подобряването на отношенията между Русия и Турция и ще стимулира съществуващите договорености между страните", казва в заключение Актай.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ