Още преди да падне от власт бившият кмет на Ботевград - Георги Георгиев, „ШОУ” публикува снимки на изхвърлените от него от сградата на Етнографския музей в града инструменти на Младежкия духов оркестър, собственост на диригентската фамилия Войнови.

Заснетото на видео вандалство беше драстично и извън представите за елементарна цивилизованост. Сред изхвърлените на двора инструменти, стресирано гледаше човешката неразбория, затиснато отвсякъде зад руините... дворното куче. Невъзможната битка с общинските власти, прокудило сем. Войнови в София, откъдето те продължили да водят дела за имота си. Както споделиха пред „ШОУ” тогава, надеждата им беше, че ако падне от кметския стол Георги Георгиев, нещата ще се оправят. С днешна дата се оказва, че нямат шанс да си върнат собствеността и при новия кмет на Ботевград. Защо, ни разказва лично Надка Арбова, съпругата на диригента Войнов, който отказа почетно гражданство на Ботевград, в знак на протест срещу ставащото. „Кметовете се сменят, нещата не се променят, ни казва с тъжна усмивка г-жа Арбова. Явно има „двоен стандарт” и в общините, и в съда. Толкова години ние не можем да докажем истината с документи! Въпросното видео, което ви предоставихме, се страхуват да го излъчат по телевизиите. Напълно сме отчаяни и се чудим към кого да се обърнем вече. Дъщеря ни – Даниела Войнова, с нейния младежки състав, посрещна навремето Бойко Борисов в Ботевград. Имахме големи надежди, че настъпва време на разцвет, а тя каква стана?!- Ето каква!..Първо беше Георги Георгиев-Тулата, сега е Иван Александров-Кръвосера. Отнеха ни сградата под претекст, че е държавна, а сега са я дали за хотел!.. Всичките ни жалби до прокуратурата приключват с отказ. Заложиха взрив и в сградата, в която заживяхме в София – явно по погрешка, пострадаха съседи. Видеото от Ботевград, което изгледахте, не искат да го излъчат по нито една национална телевизия. Жертви сме на тотална завера, чиято дълга ръка се простира от Ботевград до София. Унищожиха ни живота тези алчни и непочтени хора!..”, каза пред наш репортер Надка Арбова.  





За спорната сграда фамилията залага 2-етажна къща, апартамент, част от парцел и пари

На 14.12.1998 г. сем. Войнови сключват Договор за замяна. Той е подписан от Надка Арбова, от една страна, и от друга – от тогавашния областен управител на Софийска област - Стойчо Кацаров. Съгласно документа, Войнови придобиват недвижим имот на бул. „Руски” № 8-12 в Ботевград, представляващ полуразрушена 100-годишна двуетажна сграда, с прилежащо към нея УПИ от 1400 кв.м. площ. За да придобият държавния имот, Войнови залагат техен апартамент, част от парцел и двуфамилна двуетажна къща и довнасят разликата в цената, изчислена на

6 милиона 266 566 стари лева

Областният управител на София нарежда да се отпише от актовите книги държавният имот и да се предаде на семейството музиканти. Семейството се активизира да възстанови единствената 100-годишна сграда в Ботевград, с помощта на различни институции. Войнови имат мащабни планове за културна дейност. В проекта се включва и местното родолюбиво дружество „Орханиец”. От самото начало обаче кметът Георгиев започва битка за имота с различни удари под кръста, до погрома на 1 септември 2004 г., когато изхвърлят на двора цялата им покъщнина, барабар с инструментите. Войнови се принуждават да напуснат Ботевград и заживяват 5 души в апартамент от 37 квадрата в София! От въвода насам постоянно пишат жалби до различни държавни инстанции, но реално решение на проблема и до ден-днешен - няма.


Еми МАРИЯНСКА