Мастер Хончи Шао е един от най-известните холистични лечители в света. В България е за първи път – по покана на българската преподавателка по кинезиология Лазарина ван Ооствеен, която през последните две години посещава семинарите му по ПайдаЛаджин в Йоханесбург, Южна Африка. Мастер Шао комбинира два от най-древните китайски метода за лечение, които станаха хит по цял свят, благодарение на доказаните си резултати при лечение на редица тежки заболявания, за които съвременната медицина все още не е открила лек. Преди броени дни китайският метод за самолечение ПайдаЛаджин бе официално одобрен и от Китайския национален комитет за здравната индустрия (CNHIC документ № 019 (2016 г.), като легитимен начин за лечение, активно промотиран от официалните власти в Китай.

Житейският път на мастер Шао звучи като сценарий на холивудски филм. Роден е в град Сонгзи, провинция Хубей, Китай. По професия е инвестиционен банкер – работи на Wall Street в Хонконг в продължение на над 10 години. На 40-годишна възраст Шао написва книгата „Секс и ценни книжа” – първият роман на китайски, описващ живота на инвестиционните банкери, който бързо става бестселър. През 2006 г. се присъединява към екипа на филмовия режисьор Анг Лий, за да напише концептуално предложение за церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. След това следват поредица от събития, които го карат да се впусне в безпрецедентното изследване с цел преоткриване на китайската култура и изучаване на знанията на майсторите на Класическата китайска медицина. Така открива и ПайдаЛаджин – комбинация от два прости и изненадващо ефикасни метода за самолечение. В своята досегашна практика мастер Шао успява да помогне на десетки терминално болни пациенти – които е описал и в книгата си „Самолечение с ПайдаЛаджин”, която вече е на българския книжен пазар.

С мъдростта на учен и духа на изследовател, Шао пътува до всички възможни кътчета на света (Китай, Индия, Индонезия, Сингапур, Малайзия, Австралия, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Канада, САЩ, Южна Африка), откривайки и учейки се от много майстори-лечители. Стига и до България, където поредни дни провежда своите семинари. До момента е дал едно телевизионно интервю – за bTV, а сега говори специално и пред народното издание.

- Мастер Шао, разкажете ми малко за скока, който сте направили – от инвестиционен банкер на Wall Street в Хонконг, какъвто сте били в продължение на над 10 години, до световноизвестен китайски лечител, какъвто сте днес?
- За мен това, което правя сега, не е просто работа, както бе преди. Дългите години, които бях във финансовата сфера, не пробудиха в мен интерес. Работех на Wall Street, за да изкарам пари, нямах никаква друга цел, стремеж. Изкарвах много пари. Парите бяха на дневен ред през цялото време. В един момент си зададох въпроса – ако аз умра, какво ще остане след мен? Какво ще оставя след себе си? За какво е бил целият ми живот? И тогава започнах да търся какво е онова, което всъщност най-много вълнува човечеството. 

- Кое се превърна в катализатор точно за интереса към китайската култура и лечение?
- Още преди да започна да се занимавам конкретно с китайската култура, се интересувах от културата принципно – и от източната, и от западната. Беше ми интересно, но 

беше ми по-скоро хоби, когато оставаше време 

Докато в един момент не стигнах до въпроса – какво точно искам да правя в тази област. Когато станах на 40 години написах една книга за банкерството – „Секс и ценни книжа”, която е и първият роман на китайски, описващ живота на инвестиционните банкери. Романът стана бестселър. След това започнах да пиша книга и за китайската култура и медицина. И така постепенно навлизах в областите на китайската култура и медицина. Но си казах – аз трябва да опиша някаква история, никой не иска да чете книга за някакви методи. Описах собствените си мисли и действия, докато търсех онова, което вълнува толкова хора по света днес.


Тук нагледно се вижда и какво е Ладжин или „разтягане” с цел възстановяване на здравето

- През какво преминахте, докато откриете метода за самолечение ПайдаЛаджин?
- Ооо, през неподозирани за мен ситуации. В самото начало отидох в университет, в който се изучава традиционна китайска медицина. С изненада открих, че там не се изучават корените на китайската медицина, даже се занимават с нещо съвсем различно, което, откровено казано, според мен глупост. Освен това и там се разчита на даването на лекарства, макар и на билкова основа. Все пак лекарства. А в същото време аз исках да намеря как човек да се лекува, без да употребява никакви лекарства. Да бъде абсолютно натурално, нищо отвън. Докато търсех своя метод, научих много и различни методи, които също са много ефикасни. Те обаче, за разлика от ПайдаЛаджин, не са толкова прости за изпълнение. Например тай-чи, йога, медитация, които няма как да се научат само за няколко минути.

- Какво всъщност е ПайдаЛаджин?

- Този метод може да те излекува от всичко 

Когато хората не са болни, просто не се интересуват от него, а и те биха имали ефект и добро въздействие. Хората с болки в раменете, в коленете, в кръста, където и да е, много бързо могат да се излекуват и възстановят с ПайдаЛаджин. Лесен е и за усвояване, защото повечето хора не се интересуват от теорията, а от ефекта. Пайда се превежда като „шляпане”, а Ладжин – като „разтягане”. С Пайда има потупване и шляпане на външните зони на кожата с цел извличане на отровните отпадъци от тялото, а след това и възстановяване на здравето посредством подобряване на свободното протичане на жизнената енергия Чи в енергийните канали на тялото. С Ладжин пък, има разтягане с цел възстановяване на функциите на Джин (сухожилията) там, където е настъпило Джин-Суо (свиване на сухожилията) за елиминиране на болести, възстановяване на здравето и предотвратяване на стареенето. Ладжин е най-лесният начин за профилактика и поддържане на здравето.

Човешкото тяло е съставено от енергия, която тече по канали, които китайската медицина нарича меридиани. И всички възможни болести, за които западната медицина говори с различни имена, всъщност е само едно заболяване. Нарича се блокиране на енергията в меридианите. Ти не можеш да видиш тази енергия, но можеш да я усетиш. Когато шляпаш по ръката си, тогава можеш да усетиш топлината и дори болката показва, че има енергия там. Единственото, което прави ПайдаЛаджин – 

чрез шляпане и разтягане 

е всъщност – да разблокира енергията, след което всички болести започват да се лекуват, тялото се възстановява и оздравява.

- Няма болест, която да не може да се повлияе от този метод?
- Не всички болести на пълните 100 % да се повлияват, но със сигурност има 90 % успеваемост. Всичко, което се случва в телата на хората, когато заболеят, е вид блокирана енергия в съответната зона.


Китайският лечител показва как точно се изпълнява Пайда на доброволка от публиката

- Дайте ми, моля пример за хора, излекувани с ПайдаЛаджин, които преди това години наред са страдали от някакво заболяване?
- Например имал съм до момента много случаи на хора, които имат диабет. В момента, в който започнат да прилагат този метод, се излекуват от диабета. Някои хора си казват – но ефектът сигурно трае само един ден, в който нямаш висока кръвна захар, после всичко се възвръща. Не е така! Минават седмици, месеци, една година, три години – и човекът наистина няма такива проблеми. По същия начин се лекува и високо кръвно налягане. Както и менструални болки – има жени, които от много години страдат от такъв тип болки всеки месец. И след като приложат метода, болките им изчезват, животът им се променя.

- А сблъсквали ли сте се с реакции на отричане и непризнаване на метода от лекари, практикуващи традиционна медицина, защото ПайдаЛаджин категорично елиминира нуждата от всякакъв тип лекарства и интервенции?
- О, да, сблъсквал съм се много, много пъти. И ситуацията дори става смешна. Те идват при мен и директно ми казват: „Ти си лъжец и измамник!” Но не ми доказват как, по какъв начин лъжа и мамя, както твърдят. 

Казвам им – как, с какво ви излъгах? 

Елате и вижте точно какво правя – направете пълни изследвания на даден човек преди и след метода ПайдаЛаджин, и се уверете сами, след като мислите, че всичко е лъжа. Но ще видите, че всъщност има резултат.

- Значи лекарите правят изследвания преди и след метода, уверяват се в резултатите, но пак ги отричат, така ли?
- Те се сърдят. А аз започвах да им обяснявам, че не съм доктор, само обучавам хората на начина за самолечение, а после те сами се лекуват, без мен. Те са хората, които са имали съответната болест, след което са я излекували – по-добре се обърнете към тях. Хората или лъжат, или не лъжат, лесно може да се провери от доктор. Така им казвам, но въпреки това докторите често не вярват или просто не им се иска да вярват.

- Разбрах, че при вас идват да се лекуват световни знаменитости?
- Да, много такива хора идват при мен. Помагам им, обяснявам как да правят това и сами. Но за жалост не мога да спомена имената им, защото ще предам доверието им. Те са твърде известни и такава информация със сигурност би рефлектирала върху тях след това, под формата на коментари, въпроси и т. н. Но знаете ли, нещо друго, много интересно, ще ви издам. Има много известни и добри лекари, които също практикуват този метод на самолечение – да, правят го редовно, но никога не биха казали на всеослушание! Защото, ако го направят, един вид ще изглеждат като хора, които все едно мамят своите пациенти с другите, традиционни начини, по които ги лекуват. Неотдавна попитах в много известна китайска болница дали можем да опитаме съвместна дейност – до момента, в който болницата, правейки съответните изследвания, не се убеди в ефективността на метода. Те приеха. Направиха изследванията. Но какво стана после…Изследванията бяха скрити, не пожелаха да ги предоставят! 

Изчезнаха! 

А това беше топ болница в Китай!

Отидох в един от най-известните университети в Китай – за да изнеса лекция пред студентите. Те питаха как точно става, проявиха нормалното човешко любопитство. А лекарите дори не проявиха любопитство. Те не искат да разберат.

- Защо? Нали има факти, доказателства, изследвания?! От страх? Заради мисълта, че така традиционната медицина би изглеждала ненужна, освен това на фона на този метод, който е напълно безплатен – и непосилно скъпа?
- Истината е, че има и такива, които търсят, искат да разберат как точно този метод лекува, но става така, че по пътя на своето търсене, са спрени от натиска на фармацевтичните компании. Разбира се, повечето просто са наясно, че признаването и практикуването на един такъв метод, ще даде лош резултат върху бизнеса им. От него просто няма да има нужда.

- В началото, когато сте преоткривали този метод, страдали ли сте от някакво заболяване или травма?
- Не, аз не съм имал сериозен проблем, когато започнах да се занимавам с този метод. Но той и до днес ми помага да имам добра енергия – а енергията се увеличава, когато го използвам. Мои познати, приятели и роднини обаче се радват на много добри резултати. Един от най-добрите примери за мен е майка ми. Тя 30 години имаше много заболявания, взимаше много лекарства, цели шепи. И не можеше сама да се излекува. Имаше високо кръвно налягане, проблеми с бъбреците. След семинара и запознаването с метода, майка ми вече шест години не взима никакви лекарства и няма никакви проблеми. В момента е на 80 години.



- Колко време й е било нужно, за да излекува дългогодишни здравословни проблеми?
- Всеки ден, това е начин на живот. Все едно отиваш на разходка, презареждаш се. Това е ПайдаЛаджин, а не медицинска терапия! Майка ми сама си прилага метода, самолечение е, всеки може сам. И всеки сам преценява колко време ще отдели – някои хора отделят 15 минутки, други – половин час. Това е също, както да караш колело – всеки сам преценява колко, кога.

- Какви впечатления имате от българите, от България? Вие сте за първи път в нашата страна.
- Впечатлението ми от българите е много добро. Срещнах много топло отношение и голям интерес. Едно е обаче да видиш и да се позаинтересуваш, съвсем друго да започнеш да го прилагаш. А в България има много добри възможности този метод да излекува повече хора. Защо го казвам ли? Защото страната ви не е толкова индустриализирана, тя много лесно може да стане органична, чиста – и от цял свят да идват хора, за да се лекуват именно в България. Тя да бъде добър пример за това как можеш да си здрав! Енергията на България е много добра. Тук е много спокойно и даже няма такива тълпи, както е в други страни. София е много спокоен град, много красив и интересен, харесах го. Онзи ден ме заведоха на Витоша, там е прекрасно. Толкова е красиво и тихо. В страната ви като цяло има много добри възможности за медицински туризъм – хората да могат да получават свободно всичко, което иначе една болница може да им даде, но без химикали, без медикаменти.

- Това означава ли, че ще се върнете отново в България?
- О, да, определено да. 

Тук енергията е много добра 

И аз дори поканих свои китайски приятели да гостуват като мен. Онзи ден направих снимки, докато се разхождах из София. Пуснах ги в китайския фейсбук. А хората не знаеха нищо за България. След час имаше над 11 000 харесвания и интерес към страната.

- Опитахте ли традиционна българска кухня и кое ви хареса най-много?
- Хареса ми много миш-маш. Бях много гладен и попитах в едно заведение кое е най-бързото, което могат да приготвят. И те отговориха – миш-маш. Опитах и останах възхитен. Вашата кухня е много вкусна, определено. Обикнах и България и тя наистина може да се превърне в една страна на здрави хора!

Едно интервю на Анелия ПОПОВА




Съветите на мастер Шао

Пайда може да се прилага по всяко време на деня – сутрин, следобед или вечер. При прилагане на метода на здрави хора, кожата само леко ще порозовее. Появата на петна и оцветявания на кожата, наречени Ша, винаги показват блокажи в енергийния поток. От тук може да се ориентирате и с каква интензивност да прилагате метода, и с каква продължителност на време – времето, за което Ша се появява и изчезва. При деца, възрастни хора и физически по-слаби хора, е по-добре Пайда да се прилага с постепенно увеличаване на силата и продължителността.

За профилактика и поддържане на добро здраве, шляпайте от главата до петите в продължение на 15-20 минути минимум веднъж или два пъти на ден. Започнете от главата, раменете, мишниците, лактите и коленете – от 1 до 5 минути на всеки участък.
При здравословни проблеми, освен тези части, шляпайте продължително и огнищата на болката. Продължителността се увеличава от 5 до 30 минути и може да се прави веднъж, два или повече пъти на ден.

При тежки заболявания е хубаво да има и наблюдения от страна на лекуващия лекар, докато се изпълнява ПайдаЛаджин. Методът тук може да бъде удължен дори до 1 час. След появата на Ша, Пайда се продължава, докато изчезнат оцветяванията по кожата (Ша е „отровна кръв” в организма). Когато всички отрови са извлечени от тялото, Ша ще изчезне, а с него болките и симптомите.