Западните политици все говорят за „руската опасност”, макар нищо да не показва, че Русия се стреми към експанзия, а САЩ и Западна Европа постоянно се намесват в зоната на интересите на РФ, пише датското издание Politiken в публикацията Paranoide kritikere af Rusland har ført os ud i et politisk hængedynd. „Всичко това са геополитически фантазии на обхванатите от параноя американци” – отбелязва авторът на статията. 
Русия само реагира на действията на Запада, който нахлува в зоната на нейните интереси. Ако някоя държава навлезе в интересите на САЩ в Куба или Мексико, това няма да остане безнаказно, пише Politiken.

Затова пък намесата в работите на Русия и прилежащите й територии е именно това, което Западна Европа с помощта на САЩ широко практикуваше през последния четвърт век.

„Ако си спомним с какъв страх, смесен с уважение, светът се отнасяше към Съветския съюз само преди трийсет години, неволно ще си ощипеш ръката и ще попиташ сън ли е това или наяве” – се казва в публикацията.

Поради своята невероятно високомерна, хулиганска и провокативна политика Западна Европа пропусна шанса да възроди близките и уважителни отношения със „свръхдържавата на изтока”.

В резултат на критиките към Русия, изпълнени с идеята за военно решение на всеки външнополитически въпрос, отведоха Европа в политическото тресавище, което заплашва да ни погълне всичките нас, обобщава авторът.

Превод и редакция: БЛИЦ