Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разказа, че първоначално не е повярвал на съобщенията за опит за държавен преврат. Турският лидер отбеляза, че първи за метежа му е съобщил зет му.
„Разбира се, по-късно ние получихме потвърждение, но първоначално, всъщност, на мен ми ги съобщи зет ми. Когато чух това за първи път, аз не го взех насериозно”, каза Ердоган в интервю за телевизионния канал Al-Jazeera, отговаряйки на въпрос на журналиста, кой му е съобщил за опита за преврат.
 
По-рано бе съобщено, че Националното разузнаване на Турция (MIT) е получило информацията за опита за преврата в 16:00 часа в петък. По данни на медиите, заради разкритите планове метежниците изтеглили напред пуча.
 
Президентът на Турция заяви още, че за опита за преврата в страната е виновно разузнаването, „което не си е свършило както трябва работата”. „Разузнаването очевидно не е работило. Ако то бе на висота, опитът за преврат можеш да бъде предотвратен. Имахме подозрения към редица хора, но не можехме да действаме спрямо тях категорично заради законодателни бариери”, каза Ердоган.
 
Междувременно стана ясно, че в страната е обявено тримесечно извънредно положение. „Европейските страни, предприемащи подобни мерки след малките терористични актове, които не могат да се сравнят с тази заплаха, с която се сблъска нашата страна, нямат прави да ни критикуват за взетото решение относно въвеждането на извънредното положение”, заяви Ердоган след заседанието на Съвета за сигурност и правителството на страната, на които бе взето решението за извънредното положение.
 
Той добави, че правата, свободата и демокрацията в Турция няма да пострадат, а напротив – ще се укрепят.