В столицата на Армения в района на превзетото полицейско управление започнаха сблъсъци между протестиращи и полицаи. Демонстрантите замерят стражите на реда с камъни. В отговор полицията стреля във въздуха и използва шокови гранати. Има няколко пострадали души.
Отбелязва се, че полицията е била принудена да употреби сълзотворен газ и димки в отговор на агресията на демонстрантите, които започнали да замерят служителите на реда с камъни и бутилки. По непотвърдени данни, имало е и стрелба.
 
Няколко десетки протестиращи са задържани. Територията на превзетото управление е отцепена от полицията.
 
Сградата на полицията бе превзета сутринта на 17 юли. Въоръжените мъже, поставили сградата под свой контрол, настояват за освобождаването на опозиционния лидер Жирайр Сефилян, обвиняван от властите в незаконно притежание а оръжия.

Междувременно заложническата драма продължава. В момента въоръжената група държи за заложници няколко полицаи, сред които заместник-шефа на полицията на Армения Вардан Егиазарян и заместник-началника на полицията на Ереван Валерий Осипян.

По-рано Службата за национална сигурност на (СНС) Армения съобщи, че „правоохранителните органи продължават преговорните контакти с членовете на въоръжената група с цел освобождаване на заложниците, а също и за окончателна мирна развръзка“ на конфликтната ситуация.

Впоследствие няколкостотин души се събраха пред поделението, за да изразят подкрепата си за похитителите.

Преди началото на сблъсъците пред събралото се множество говори опозиционният депутат Никол Пашинян, който призова демонстрантите към сдържаност и благоразумие.

Въпреки 36-градусната жега, полицаите вече четири дни неотлъчно дежурят около сградата, кварталът е отцепен, движението на автомобили и пешеходци по него е забранено, а живеещите в околните домове се пропускат само след показване на паспорт.

Сефилян е в арест от юни по обвинение в създаване на въоръжена група с цел превземане на ереванския телецентър и на други важни обекти, а също и в незаконно придобиване, пренасяне и съхраняване на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Той е участвал в бойни действия в Нагорни Карабах и има високи арменски военни отличия. Впоследствие създаде радикалната опозиционна организация „Учредителен парламент“, която рязко критикува властите в страната и тяхната политика.

Освобождаването на Сефилян е едно от исканията на членовете на въоръжената група, похитила полицейското поделение. Те освен това настояват за оставка на арменския президент Серж Саркисян и за формиране на ново правителство.