В НАТО и досега не са формулирали конкретни примери за така наречената руска заплаха, която алиансът изтъква като причина за придвижването си на Изток, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за Sputnik, съобщава "Взгляд" в сряда (20 юли).
„Хайде да назоваваме нещата със собствените им имена. А тяхното име е: приближаване на инфраструктурата на НАТО до руските граници. Струва ми се, че именно за това говорят открито и ясно натовците през последната година. Тоест те сами си измислиха руската заплаха и сега се опитват да й се противопоставят. Затова не виждаме нито примери за тази заплаха, нито конкретни, така да се каже, реалистични цели, които да си поставят по неутрализирането й. И, честно казано, май никой друг не ги вижда“, каза Захарова.

„Едновременно с това виждаме, че има реална заплаха от страна на такива явления като международен тероризъм, организирана престъпност, стихийни бедствия, по които трябва да се работи и в които има потенциал за реално международно сътрудничество“, добави тя.

Говорителят на дипломатическото ведомство отбеляза, че вместо да се занимава с потенциалната заплаха от военен преврат в нейна страна-членка, каквато е Турция, НАТО си губи времето с „руската заплаха“.

„Къде беше в това време НАТО? Алиансът се занимаваше с мнимата руска заплаха. Снобски, без да обръща внимание на нищо друго, концентрирайки се изцяло върху една заплаха, която сами си измислиха, а после решиха да й се противопоставят. Това е класически пример за погрешната насока на Северния алианс при противодействие на заплахите“, заяви Захарова, цитирана от RT.