Две турски лодки, плават през последните часове към Сими, биха аларма в Атина. Според първоначалната информация, предположенията са, че в тях пътуват превратаджии, които се опитват да стигнат в Гърция, като в същото време информации от Турция алармират за разследване на противоположния бряг на Сими за търсене на лица, участвали в преврата.
Всичко това предизвика безпокойство в Гърция, особено след пристигналите вече осем турски войници с хеликоптер от Истанбул, съобщава "Български новини".

Сайтът Hurriyet съобщава, че един отряд участвал в опита за преврат срещу турския президент Ердоган, миналия петък вечерта се е опитал  с плавателни съдове да стигне Гърция, но източници от гръцкото военно министерство отричат съобщенията, че турските кораби, с неизвестен брой пътници са навлизали в гръцките териториални води.
 
Въпреки това надзорът от гръцка страна е засилен. Според информация от централното полицейско управление е издадена заповед за режим на готовност.
 
В същото време към района се насочват кораби от военния флот и бреговата охрана за проверка, както и бе вдигнат Super Puma на ВВС в същата посока.
 
Вестник Milliyet се съобщава, че се издирват около 40 командоси в района срещу Сими от турска страна. Целта според турската публикация е да ги изпреварят и арестуват, тъй като съществува вероятност да избягат към Сими, а разстоянието е на около 20 минути от Турция.

Изтребители Ф-16 на турските ВВС бяха вдигнати във въздуха, в операция за спирането на две лодки брегова охрана, насочили се към гръцките води, предава и AFP. 
Двата самолета, излетели от турските бази, са започнали операция срещу две турски лодки на крайбрежната охрана, които са опитали да преминат в гръцки териториални води.