Твърдението, че у нас почва, наченки на радикален ислям няма, бих го определил като невярно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса на тема „Радикалният ислямизъм – заплаха за националната сигурност на Република България“. „Принципно позицията за открит разговор по тази тема може само да бъде приветствана“, каза той.
По думите му, всичко друго означава обръщане с гръб към проблемите. „Ислямът не е радикален сам по себе си, т.е. знак на равенство между ислям и радикален ислям няма“, добави той.

По думите му, всеки който се опитва да го прави преследва други цели. „Второ според мен трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм“, заяви Цацаров.

Според него, той е една от причините и поддържа и създава тероризма. „Твърдението, че у нас почва наченки на радикален ислям няма,бих го определил като невярно“, заяви Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус".

По отношение на предложението за инкриминиране на проповядването на радикалния ислям в Наказателния кодекс, Цацаров посочи, че би следвало да има ясна дефиниция, какво представлява радикален ислям, защото формулирането на такава норма в Наказателния кодекс предполага еднозначното й тълкуване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!