Руският президент Владимир Путин и премиерът на страната Дмитрий Медведев обсъдиха стъпките по укрепване на националната валута в условията на ценова волатилност на пазара на суровини, пише „Известия“. Според Владимир Путин е необходимо да бъдат определени стъпките, които ще бъдат предприети в близко време за укрепване на националната валута.
По думите на Медведев съществуващият план за развитие през тази година, по който работи правителството, предвижда помощ за малкия и среден бизнес, поддържащ реалния сектор на икономиката и несуровинния износ.

Несуровинният износ вече влияе на приходите на страната, отбеляза руския премиер.
На фона на опитите на правителството да намали бюджета и да премине в режим на тригодишно планиране се наблюдава аномално поскъпване на рублата, което се случва едновременно с падането на цените на нефта, съобщава Forbes, цитиран от „Фокус“.

От началото на юни цената на сорт Brent е паднала с 6,5 %, докато през юли курсът на рублата към долара е нараснал с 1,7 спрямо долара и над 2 % спрямо еврото, установявайки максимални стойности от края на 2015 г.