Инициативна група от Съюза на гагаузите в Украйна се обърнала към украинския президент Петро Порошенко с искане да създадат в Одеска област национална автономия. Съответното обръщение е поместено на 18 юли на страницата на обединението във ВКонтакт.
„На нас ни е нужна автономия за самосъхранение и по-нататъшно развитие. Ние сме готови да преминем през процедура на референдум в местата на компактно пребиваващи гагаузи” – се отбелязва в публикацията. В обръщението също се подчертава, че в най-скоро време във всички първични организации на Съюза на гагаузите в Украйна ще започне събиране на подписи под петиция, която ще изпратят на Порошенко.

Гагаузите са тюркски народ, предимно изповядващ православие. Сега в Украйна има над 30 хиляди гагаузи, от тях поне 27 хиляди са в Одеска област. (В България населяват села северно от Варна.)

На 4 юли с молба към Порошенко се обърнаха представители на българската диаспора. С аналогично предложение се обърна и Асамблеята на румънците в Буковина. Доста преди това Порошенко обеща автономия на татарите в Украйна.

Превод и редакция: БЛИЦ