Гражданският съвет да издига номинациите на Реформаторския блок за президент. А изборът да стане чрез електронно гласуване. Това предлага лидерът на СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски, който коментира идеята си.
- Г-н Лукарски, СДС предложи Гражданският съвет да издига номинациите на Реформаторския блок за президент. Докога е срокът за номиниране и как ще се процедира по-нататък?

- Да, ние предложихме този подход и той се оказа приемлив и за другите партии в РБ. Поставили сме си срок до 20 юли. От СДС казахме, че няма да издигаме имена и сега очакваме всички номинации. Освен Гражданския съвет колегите от ДБГ също заявиха, че е възможно да номинират граждански кандидат, вероятно от това ще се възползват и други партии в блока.

Относно процедурата, в СДС възникна една идея, която смятам да предложа на колегите в Реформаторския блок. Тъй като кандидатурите вероятно ще бъдат повече от една, ние обмисляме вариант окончателният избор да стане след електронно гласуване на наши симпатизанти не само в България, но и в чужбина. Нещо като вътрешни избори, но по електронен път. За организацията им не е необходимо много време, а и съвременните технологии позволяват това да стане бързо и лесно

По този начин ще дадем възможност на хората, които подкрепят РБ, да номинират най-достойния кандидат, според тях. Така той ще получи широка подкрепа още преди да е издигнат, а и няма да бъде посочен само от Изпълнителния или Председателския съвет на Реформаторския блок. Надяваме се в електронния вот да се включи активното гражданско общество - все пак кандидатите ще бъдат от неговите среди. Освен това тази процедура ща даде възможности и на нашите сънародници в чужбина да участват в избора на кандидата ни. Видяхме каква активност проявиха те, когато се коментираха поправките в изборното законодателство. Искаме да направим всичко възможно те да се чувстват съпричастни и реално да участват в процеса по номинирането на кандидатите на Реформаторския блок.

- Смятате ли, че тази идея ще получи подкрепа. Другите не се съгласиха с предложението ви за вътрешни избори?

- Ще се опитам да убедя колегите си в РБ. Вътрешните избори наистина не са възможни вече, поради липса на време - това бяха и аргументите против. Но ако това стане по електронен път, отпада цялата тромава организация - секции, застъпници, кампания на кандидатите. Те пак могат да се рекламират, но чрез интернет и социалните медии, да представят визиите си, да отговарят на въпроси. Така посланията им ще достигат в реално време до тези, които ще участват в електронното гласуване.

- Как ще предотвратите възможните манипулации на електронното гласуване?

- Има достатъчно добри IT специалисти, които да ни помогнат и да създадат система, защитена от такива опасности. Може да се ограничава броя на гласуванията от един IP адрес, както и други варианти, в които аз не мога да навляза в подробности. Това все пак е специфична материя. Важното е в РБ да се съгласим по принцип с тази идея и после ще решим заедно как ще я осъществим.

- Мислите ли, че наистина ще срещнете подкрепа за тази идея?

- Да. Смятам, че ако го направим, ще има много позитиви и за Реформаторския блок, и за бъдещата ни кандидатпрезидентска двойка. Първо, ще покажем един наистина демократичен начин за номиниране. Второ, ще отпаднат всякакви съмнения за договорки и никой от кандидатите няма да се сърди, че друг е предпочетен от председателите на партиите в РБ, защото електронният вот ще покаже волята на симпатизантите на блока. А и представете си ситуация, при която две номинации имат равен брой гласове в Председателския съвет на РБ, ако той има окончателната дума. Как избираме тогава кандидата? Жребий ли ще теглим?! Това може да доведе до сериозни проблеми.

Трето, нашите кандидати ще добият популярност и реално ще влязат в кампания преди другите, без това да е свързано с много средства и време. Нека припомним, че през 2011 година на вътрешните избори за президент в Синята коалиция, между Румен Христов и Светослав Малинов, гласуваха 75 хил. души. Това са хора, които намериха време да отидат до урните и да пуснат своя глас. Ако изборът е електронен и няма да коства почти никакво усилие и време, вероятността да се увеличи броят на гласувалите наши симпатизанти е голяма. А и да не забравяме, че избирателите и симпатизантите на РБ са хора, които използват съвременните технологии без проблем. Едва ли има избирател на блока, който да няма компютър или достъп до такъв, дори и в най-малките населени места.

И не на последно място, СДС и Реформаторският блок отдавна сме радетели за електронно гласуване. И един такъв вътрешен електронен вот за президентските избори може да ни бъде много полезен и да покаже както предимствата, така и евентуални проблеми, които могат да възникнат. По този начин ще натрупаме полезен опит за бъдещото въвеждане на електронното гласуване в България.

Смятам, че предимствата са налице и вярвам, че и другите в Реформаторския блок ще приемат идеята на СДС за предварителен електронен вот за кандидатпрезидентската ни двойка.

Интервю на Никола Чаламбаев, в. Стандарт