Десислава Танева, министър на земеделието и храните, член на КК на ПП ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Атентатът в Ница и неуспешният опит за държавен преврат в Турция.

     „Каква е Вашата политическа оценка за това, което се случи точно за два дни, жестока касапница в един от най-красивите курорти на света Ница и последвалия опит за преврат в Анкара?“, започна разговора водещата Илиана Беновска. Десислава Танева отговори, че за съжаление това е част от ежедневието ни. Тя продължи, че тези събития показват, че ние като народ трябва да имаме много ясна позиция за това къде сме, какво трябва да правим и в какъв свят искаме да живеем. „Всичко това, което се случва, трябва да ни провокира и да загърбим дребнотемието, да бъдем по-единни, да бъдем обединени зад национална кауза, която е за това да има мир и добросъседство и да бъдем безкомпромисни в това!“, категорична беше министър Танева. Тя подчерта, че трябва да запазим прагматичната си оценка и да бъдем обединен народ. Десислава Танева изрази убедеността си, че премиерът Борисов може да изгради това обединение и тази позиция, която ще доведе до мир и спокойствие за страната ни.

   „В началото на предаването направих едно обръщение към г-н Борисов и политиците, че г-н Борисов е длъжен да защити Балканите и България, тъй като Вие знаете, че България е остров на стабилността в региона, около нас нито едно правителство не е стабилно. И вчера по радиото като правих интервюта с много от политиците в България във връзка с това, което се случи в Турция, всички застанаха единно зад моето предложение като тяхна позиция, че премиерът трябва, негова задача е, длъжен е да излезе пред ЕС, САЩ и Русия с отговорно изискване за геополитическа позиция, финансов ресурс и права. Той трябва да оглави, може би, защитата на региона, без да Ви звучи много бомбастично!“, обясни водещата Илиана Беновска. Десислава Танева заяви, че премиерът е показал, че в такива ситуации взема най-добрите решения за народа си и е убедена, че сега ще направи същото.

Предложението на БСП за създаване на държавно предприятие, което да изкупува продукцията на малките земеделски производители.

    „Новият лидер на БСП Корнелия Нинова днес имаше форум, на който направи пространно изказване за различни видове действия и политики на БСП. Едно обаче ми направи впечатление, че във Вашата област г-жа Нинова заяви, че по отношение на връщане на държавата в земеделието, което е цел, част от програмата на БСП, което те ще предложат през октомври, е готов законопроект, с който левицата предлага създаването на държавно земеделско предприятие. за да изясним всичко ще Ви прочета малко от нейното изказване, по думите й целта е „Свободната нераздадена държавна земя да се вкара като апортна вноска в това земеделско предприятие и то да се занимава с изкупуване на земеделската продукция на дребния земеделец, а не големите прекупвачи да го изнудват да му купуват евтино стоката и на пазара на потребителите да я продават 10 пъти по-скъпо“. За мен възникнаха най-малко два въпроса, но първият е каква е тази свободна, нераздадена земя?“, попита водещата Илиана Беновска.

Десислава Танева отговори, че за първи път чува тази концепция. Тя продължи, че вероятно това е част от платформата на БСП за връщане на държавата в икономиката, като в първоначално представения план земеделската земя не се е включвала. Министър Танева изрази мнение, че вероятно Корнелия Нинова е имала предвид държавния поземлен фонд, който е много малко в България, малко над 2 милиона декара, за сравнение обработваемата земя е около 40 милиона декара.

На въпроса за какво се използва този фонд и откъде е, земеделският министър отговори, че това е земя, която е собственост на държавата след процеса на възстановяване на земеделските земи, който приключва през 1991 г. Част от такъв фонд, който не е разпределен, служи и за възстановяване на земеделски земи съгласно съдебни решения по дела, които има и в момента. Министър Танева обясни, че около 90% от тази земя се отдава чрез търг също на земеделски стопани и държавата генерира един много добър приход, който през годините расте.

Относно конкретното предложение, Десислава Танева заяви, че иска да започне с положителното, а то е, че това вече е конкретна политика на БСП и добави: „А не да изваждаме от контекста една тема, като европейските фондове, и за да докажем, че сме категорична опозиция, казваме една неистина, искам да бъда дипломатична!“. Тя продължи обаче, че концепцията на ГЕРБ за развитие на земеделието няма как да включи подобна теза. Освен това предлагания от БСП подход е в пълно противоречие с основния принцип на функциониране на икономиката, а това е пазарният принцип. Освен това ние в момента трябва да изпълняваме европейските регламенти, а те няма как да допуснат подобно нещо, като причината за това е нарушаването на конкуренцията. 

   Десислава Танева заяви, че предлаганият от БСП модел не би довел до по-добро състояние на фермерите, защото при един напълно раздържавен сектор, каквото е земеделието, да се вкара изкуствено държавата като структура, която да търгува, не би могло да бъде ефективно. Причините за това са много, включително и корупционните нива в администрацията. 

   „Искате да кажете, че ако вкарате държавни служители в подобно предприятие, те ще влязат в корупционни схеми? С кого, с изкупвачите или с производителите?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че е убедена, че всичко това няма да бъде от полза за този, който произвежда. Земеделският министър се съгласи, че проблемът с изкупуването на земеделската продукция на ниски цени съществува, въпросът е обаче как той да бъде разрешен. Тя обясни, че би предложила модел, който е много по-бавен и върви на базата на предприемачеството. Десислава Танева каза, че в началото на мандата на кабинета „Борисов 2“ организациите на производителите са били едва 4, а в момента вече са 34 и точно на този модел на организиране на самите производители трябва да се залага. 

   „Вие имахте почти цял мандат по време на предишното правителство на Борисов, вярно, че не бяхте Вие министър, но бяхте председател на Комисията в Народното събрание. Второ, не виждам как ще успеете да преборите на практика това, че наистина дребните производители са принудени да продават на прекупвачите и прекупвачите със свободна ръка могат да определят, именно на принципа на пазарната икономика, както Вие казвате, цените. И се получава един голям марж между онзи, който е произвел 5 домата и онзи, който има пари да закупи 500 000?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че се получава голям марж между магазина, в който потребителят дава 10 единици за продукт и тази стойност, която отива за производителя. Тя се съгласи с водещата, че справедливостта за земеделския производител се губи и той получава по-малката част от дохода, за който се продава неговата продукция. „Това е процес, който трябва да тръгне и като разбиране на земеделската общност, това насила не може да стане!“, заяви министър Танева. Тя подчерта, че вече има 34 организации на производители, част от тях ползват и инвестиционна подкрепа да направят бази, които да сортират, да пакетират продукцията, за да могат да продадат директно на по-висока цена. Това е правилният път, но е необходимо време.

   „Аз имам тук една ябълка, с какво право мога да Ви я продам, тя трябва да е сертифицирана вероятно, да е проверена каква е, така ли?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че това е така и производителят трябва да е регистриран. „Можете ли да купите моята ябълка сега тук, искам да Ви продам тази ябълка?“, продължи с въпросите си водещата, земеделският министър отговори, че ако иска може, ако обаче водещата отговаря на съответните условия. „И няма да ме арестива някой, значи малкият производител може да дойде и да каже – аз продавам тази ябълка?“, отново попита водещата, Десислава Танева отговори, че няма значение дали е малък или голям, просто има ред, по който всеки може да продаде продукцията си. Тя обясни, че например при животновъдите, при кланиците изискванията за директни продажби са били облекчени до известна степен, но гарантиращи на производителя, че купувайки директно от този производител, продукцията отговаря на всички хигиенни изисквания. 

Потреблението на биохрани.

    „Защо не направите локални тържища за местните производители, вместо да идва големият прекупвач да ми изкупува моята ябълка, Вашата ябълка, ние да се съберем и който проявява интерес към биохрани, към домашно производство, да дойде от София?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че вече функционират и такива фермерски пазари. Тя обясни, че в София има инициативи за организирането на такива фермерски пазари и те се радват на голям интерес.

   „Дайте да съберем малко информация и да направим една разяснителна кампания, защото много хора се стремят да се хранят природосъобразно и полезно, можем ли да го направим това?“, предложи водещата, Десислава Танева отговори, че това е възможно, но трябва да се знае, че потребителят иска да потребява определен вид храна и съответно има определена възможност какво да плати за тази храна. „Всички говорим, че искаме биопродукти, натурални млечни продукти, но влизаме в магазина и си избираме това, което е по-евтино. Процентът на потребление на тези биохрани, независимо от огромния ръст в последно време, не само в България, но и в Европа има такава тенденция, е значително по-ниско, отколкото при конвенционалните храни!“, обясни земеделският министър. Затова трябва да се говори разумно и обективно за потребителя. Министър Танева обясни, че според статистиката потреблението от общия доход за храни спада и отива за други нужди, които имат домакинствата. Домакинствата трябва да имат и осъзната необходимост от потреблението на органични храни и процентът, който се отделя за храните, на практика ще бъде по-висок, но възможен, обясни още Десислава Танева. 

   „Приемате ли моето предложение, да се организираме ли най-късно септември да започнем?“, попита водещата, земеделският министър отговори, че е съгласна.

Европейските субсидии за българското земеделие.

   „Тази ябълка, която държа, вероятно е от чужбина, сигурно е полска. Е добре, аз искам да захапя една българска ябълка, да ми мирише на България и да ми е вкусно, много хора мисля, че ще ме подкрепят!“, заяви водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че в търговската мрежа със сигурност има и български ябълки, но просто са по-скъпи от полските.

    „Това е въпрос, на който не ми се заговаря, защото ще трябва да сложим до Вас г-жа Меглена Кунева и да я питаме защо се присъединихме ние към ЕС при по-неизгодни условия в селското стопанство от Полша, Чехия и Унгария, помните ли го?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че не иска да се връща към времето, когато сме се присъединявали към ЕС, защото сега е лесно да извадим всички минуси, особено след като сме изпитали ефекта на грешните решения. Важното е какво ще направим оттук нататък. Земеделският министър обясни, че българската ябълка е по-скъпа по много причини – по-ниско субсидиране, по-ниски добиви. 

   Десислава Танева обясни, че положителното нещо е, че в новия програмен период за пръв път използваме обвързаната подкрепа, която е довела до значително по-високи субсидии за растениевъдството и животновъдството. Вече втора година можем да отчетем растеж на този вид земеделско производство. Земеделският министър изрази надеждата си с последователното прилагане на тази политика до края на програмния период България ще достигне обеми на производство, които е имала.

Ще загубим ли средства по ПРСР?

     „Ще ни спира ли ЕК някакви средства по ПРСР, какво се изясни?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че са били пределно ясни и максимално публични и в момента на страницата на МЗХ могат да се намерят всички проучвания, по които текът определени процедури за санкции. „Повторете пак тогава, колко пари са нестабилни?“, продължи с въпросите си водещата, земеделският министър отговори, че в никакъв случай не може да каже, че има нестабилност по каквото и да е. Тя продължи, че по Мярка 311 и 312 от старата ПРСР се очаква възстановяване с определена санкция. За биологичното производство от новата програма се очаква възстановяване на 14 милиона евро, тече комуникация относно установени недостатъци относно контрола за сертифициращите фирми за биологично производство. От наша страна има изготвен екшън план, след приемането и комуникацията ще се възстановят парите. Това ще се случи до края на годината.

Проверката в ДФЗ.

    „Какво се случи с проверката в ДФЗ, нещо утихна там всичко до степен под нулата, беше много горещо, нахлуваха агенти на ДАНС, нахлуваха качулати момчета?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че ДАНС извършва проверката съгласно собствените си правила. Тя продължи, че когато едно действие се извади от контекста, то изглежда много гръмко. Земеделският министър обясни, че не може да каже кога ще завърши проверката, от МЗХ получават регулярно искания за информация, която се предоставя. Исканията са за стандартна информация относно комуникацията с ЕК относно прилагането на програмата. 

Предстоящото й участие в Брюксел в Съвета на министрите.

    Десислава Танева заяви, че очаква комисар Хоган да предложи пакет от мерки, включително финансови за подкрепа на млечния сектор. Тя продължи, че това решение се очаква, защото кризата продължава, а България е в средата на кризата, като нива на спадане на цените.

Какво се случва с изкупуването на частните гори?

    Десислава Танева заяви, че това е едно много добро решение, което никога не е било прилагано досега. Тя обясни, че малките частни имоти от горските територии са най-проблемни относно опазването им и относно нерегламентираната сеч. Собствениците им не могат да ги управляват, няма реален пазар на горската територия, за разлика от земеделската земя. Собствениците им няма как да повлияят относно законното им стопанисване, защото нямат този ресурс.

   „Но ще ги изкупите ли изобщо, зящото няма пазар, не е ясно колко струва един декар?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че има независими оценители на имоти, които ще го направят и подчерта, че това се прави, за да се опази гората, защото ставайки държавни, тези територии ще се управляват от държавните предприятия. От следващата седмица в съответните държавни предприятия ще се подават заявления, отделен е ресурс от около 700 000 лева. На сайта на МЗХ могат да бъдат намерени правилата, ще се изкупуват гори до 5 хектара, като горите до 2 хектара ще ползват предимство при класирането на заявленията, ако има интерес, както и тези частни гори, които са съседни на държавните. 

Уволнението на директора на Северноцентралното държавно горско  предприятие.

    „Директорът на Северноцентрално горско предприятие в Габрово Иван Недков, който карал по разследване на Нова телевизия под наем хибриден автомобил за 72 000 лева на година, беше уволнен от Вас в петък по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, защо го уволнихте?“, попита водещата Илиана Беновска, Десислава Танева отговори, че той е бил уволнен заради неспазване на забрана и решение на МЗХ, като негов принципал. Тя обясни, че не са разрешавани инвестиции в автомобили, които са леки и не обслужват горскостопанската дейност. Предприятията са огромни, имат възможност за инвестиции и такива се правят. На въпроса какъв автомоби е закупен и за какво му е на директора, земеделският министър отговори, че доколкото знае става въпрос за „Лексус“, но не е питала директора на предприятието за какво му е, защото това е незряло решение.

Стартирането на приема на документите по новата Програма за морско дело и рибарство.

   Десислава Танева съобщи, че на 18 юли стартира приемът на документи по Мярка 5.4, която е за преработка, да края на месеца ще стартира и Мярка 2.2, която е за инвестиции в аквакултура. „Мярка 5.4 е с бюджет близо 10 милиона лева, срокът е до средата на октомври. Мярка 2.2 е с очакван бюджет близо 2 пъти повече, с това отваряме и първите два приема за новата рибарска програма. Както и от понеделник започваме да приемаме заявления за изкупуване на малки частни гори!“,  завърши Десислава Танева разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита” по „Канал 3“ и „Радио К2“.