7 планирани терористични нападения са били осуетени в Обединеното кралство през последните месеци. Това коментира Ема Хопкинс – посланик на Великобритания, по повод на нападението в Ница преди два дни в ефира на БНТ.
Коалициите на 66 държави включително и държавите членки на ЕС е изключително важна. Трябва да действаме иновативно, техните отровни послания през Интернет достигат до много хора. Много е важно да се справим с отровната пропаганда, която те използват, заяви британският посланик.

Великобритания заклеймява опита за преврат в Турция, заяви тя. Разбираме натиска, под който е Турция, но се надяваме, че ще има прозрачно и открито разследване, на това което се случи, допълни тя.

 По повод на Брекзит Ема Хопкинс заяви: Имаме солидна основа, нашата икономика, ресурсите, с които разполагаме, ще продължим да бъдем важен играч на международната сцена. С излизането от ЕС, не напускаме Европа, каза тя.

"Надявам се да можем да защитим правата на българите в Обединеното кралство, надявам се и наши граждани в други европейски страни да бъдат защитени. Сега започват преговорите и няма как да кажем какво ще е положението", обясни посланикът на Великобритания.

Тя отбеляза и че Великобритания ще остане важна фигура на международната сцена въпреки Брекзит-а. "Преди референдума във Великобритания имаше несигурност, но сега вече се усеща вълна от оптимизъм, че ще имаме успешно бъдеще, имаме солидна основа, нашата икономика, нивата на заетост и ресурсите, с които разполагаме, ние ще останем важен играч на международната сцена. Ние напускаме ЕС, но оставаме свързани с Европа по много въпроси. Една от причините за решението на великобританския народ за изход от ЕС може да е мигрантския натиск, на който страната ни е силно подложена. Но това не беше решаващия фактор имаше и други причини, коментира още Хопкинс.