Участниците в опита за преврат са напълно неутрализирани, обяви турската армия. Министерството на вътрешните работи на страната допълни, че убитите в нощта на петък срещу събота са над 290, от които поне 100 метежници, съобщава Би Би Си.
Ранените са 1440. За участие в неуспелия опит за преврат е задържан главният военен съветник на президента Реджеп Ердоган - полковник Али Язъджъ, който работел в администрацията на държавния глава от миналия август.
 
Както БЛИЦ съобщи, турската армия е дала предупредителни изстрели край летище „Сабиха Гьокчен” в азиатската част на Истанбул, но поддръжниците на неуспелия преврат не са отговорили на стрелбата. Извършват се арести.
 

Реджеп Ердоган оповести, че метежниците са били част от терористична групировка и обеща "да прочисти" всички държавни институции от вируса, довел до опит за преврат, имайки предвид военните, близки до движението на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в САЩ и се счита за организатор на потушения опит за преврат.
 
Eрдоган се разплака публично на погребението на свой близък приятел - Ерол Олчак и на 16-годишния му син, които са сред застреляните от метежниците жертви на един от мостовете над Босфора. Според турските медии Олчак е бил "мозъкът" зад предизборната кампания на Ердоган през 2014 г., след която стана държавен глава.
 
Турция вече поиска екстрадирането на духовника Гюлен, но от САЩ поискаха легитимни доказателства, които да потвърждават съпричастността му към опита за мегеж.
 
Броят на задържаните достигна 6000. От тях 2839 са военни, като 34 са висши командири. Задържани са и близо 3000 магистрати. Сред задържаните висши военни е командирът на Втора армия, командирът на Трета бригада, който е и бивш командващ на Военновъздушните сили. Има задържани генерали и от военната база в Измир. Около 20 от задържаните висши военни, са от командването на базата Инджилик в Адана, която се използва от САЩ и Международната коалиция за удари срещу ИДИЛ. Задържан е и командирът на базата генерал Бекир Ерджан Ван.