Тъй като САЩ се нуждаят от помощта на Москва в процеса за уреждане на сирийската криза, на Вашингтон ще му се наложи да направи отстъпки, които в перспектива ще доведат до отмяна на антируските санкции, пише Wall Street Journal
Държавният секретар на САЩ Джон Кери стана чест гост в Москва и все по-често демонстрира готовност за сътрудничество. Както съобщават медиите, по време на своята предишна визита Кери предложил на Русия идеята за създаване на съвместна американо-руска група за обмяна на оперативна информация и разузнавателни данни за „синхронизиране” на действията против терористите, отбелязва изданието.

Москва обаче едва ли би могло да я заинтересува подобно предложение, тъй като съвместното участие в процеса на мирно уреждане подразбира партньорски отношения на двете страни, а следователно не може да бъде реализирано в условията на антируските санкции. Затова е напълно възможно скоро САЩ да бъдат готови за отмяната им в замяна на съвместен план относно Сирия, пише авторът на статията.

Русия има всички причини за оптимизъм по този въпрос, защото позицията на Вашингтон в последно време стана доста гъвкава. Само преди година САЩ категорично отхвърляха всяка идея за сътрудничество с Русия по близкоизточния конфликт. Оттогава обаче много неща се промениха – руското участие в регулирането показа своята ефективност, а Вашингтон осъзна своето безсилие в тази криза, подчертава изданието.

Освен това единството на Евросъюза по въпроса за запазване на санкциите се разпада пред очите, особено след като САЩ концентрираха вниманието си върху Сирия, прехвърляйки решаването на украинската криза на плещите на Германия. По такъв начин Москва има повод да счита, че руската помощ в уреждане на Близкия Изток се отразява както на позицията на Вашингтон, така и на Берлин, обобщава изданието.

По-рано беше съобщено, че двудневната визита на Джон Кери в Москва, по време на която той се срещна с Владимир Путин външния министър Сергей Лавров се оказа продуктивен. Страните съгласуваха стъпки за прекратяване на огъня и създаване на условия за политически преход в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ